Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Torcik truskawkowy na zimno

Sezon truskawek w pełni, zatem w mojej kuchni popełniłam istne truskawkowe szaleństwo. Efekt wizualny i smakowy jest obłędny!! Tych tortów w bieżącym sezonie zrobię pewnie kilka… Już robię drugi 😛 Przepis wydaje się skomplikowany, ale całość przygotowałam w 1,5 godziny pichcąc w międzyczasie jeszcze obiad 🙂 .

Jeśli nie przepadasz za ciastami na zimno, może takie wykorzystanie truskawek, czy innych sezonowych owoców przypadnie Ci do gustu 😉 (klik).

 

Przepis na torcik truskawkowy:

Składniki na formę o 27 cm średnicy.

Składniki na ciasto:

–  4 jajka

–  2 łyżki oleju kokosowego

–  2 łyżki miodu

–  4 łyżki mąki kokosowej

–  ½ łyżeczki sody

–  1 łyżeczka octu jabłkowego

–  szczypta soli

Składniki na masę kokosowo-bananową:

–  700 ml mleka kokosowego

–  2 dojrzałe banany

–  2 i 1/2 łyżki żelatyny

–  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na galaretkę truskawkową:

–  500 ml zblendowanych truskawek

–  100 ml wody

–  3 łyżki cukru kokosowego

–  2 łyżki żelatyny

–  kilkanaście truskawek i borówek w całości

Przygotowanie:

Zacznijmy od ciasta. Wbijamy jajka do miski, dodajemy miód i olej kokosowy (o tej porze roku jest na tyle płynny, że nie musimy go roztapiać). Wszystko dobrze mieszamy, po czym dodajemy sodę, ocet jabłkowy (troszkę się zapieni J ), szczyptę soli i nadal mieszamy. Następnie dodajemy po łyżce mąkę kokosową i dokładnie mieszamy. Konsystencja ciasta powinna być lekko zwarta, jak na zdjęciu poniżej.

Ciasto rozprowadzamy w formie na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 – 20 minut. Moja forma miała 27 cm średnicy.

Podczas pieczenia ciasta możemy już przejść do przygotowania białej wkładki. Połowę ilości mleka kokosowego blendujemy z bananami i ekstraktem waniliowym, a resztę dobrze podgrzewamy, ponieważ będziemy w niej rozpuszczać żelatynę. Kiedy żelatyna rozpuści się, musimy schłodzić ten płyn zanim połączymy go z pozostałą bananową częścią.

Masę kokosowo- bananową wylewamy na ostygnięty spód naszego tortu i wkładamy do zamrażarki na przynajmniej pół godziny, tak żeby masa zastygła.

W tym czasie blendujemy truskawki – potrzebujemy 500 ml musu. W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy cukier kokosowy i żelatynę, schładzamy ją i łączymy z musem truskawkowym.

Kiedy masa kokosowa zastygnie, układamy na jej wierzchu całe truskawki i borówki, a następnie zalewamy galaretką truskawkową. Znowu nasz torcik ląduje w zamrażarce na jakieś 30 min. Nawet taki bardziej zmrożony fajnie smakuje 🙂

Smacznego i na zdrowie 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.