Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem

Zupa cebulowa na grochu

Zupa cebulowa na grochu

Czy zauważyliście u siebie takie zjawisko, że przez długi czas macie ochotę na konkretną potrawę, ale jakoś tak się składa, że nie możecie się do tego zabrać? Ja miałam tak z zupą cebulową. Tak się jakoś składało, że bardzo rzadko ją jadłam i nigdy jej nie gotowałam. Ale przyszedł taki dzień, że już mocno ta zupa o sobie przypominała, zakupiłam zatem kilogram cebuli i stało się. Teraz jak piszę ten przepis, to aż ślinka mi cieknie na samą myśl o niej…

Połączenie grochu z dużą ilością duszonej cebuli jest bajeczne. To są główne składniki zupy, która podbiła moje serce i kubki smakowe. Mocno aromatyczna, słodko słona, o wyrazistym smaku, a do tego pożywna – taka jest właśnie zupa cebulowa.

Możemy ją podawać samą lub z grzankami, czy ulubioną mieszanką pestek lub świeżych kiełków.

Przepis na zupę cebulową na grochu:

Składniki:

– 2 litry wody

– 1 kg cebuli

– 250 g grochu łuskanego połówki

– 3 ząbki czosnku

– 3 pietruszki

– 1 marchew

– 2 łyżki oleju kokosowego

– przyprawy po 1 łyżeczce: kumin/ kminek, majeranek, kurkuma, kozieradka, papryka słodka wędzona,

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dzień lub nawet dwa dni wcześniej zalewamy opłukany groch wodą. Wodę wymieniamy co 12 godzin i za każdym razem płuczemy groch pod bieżącą wodą. Dzięki temu wyciągniemy z niego więcej wzdymających substancji.

Ewentualnie zamiast grochu możemy użyć ciecierzycy lub czerwonej soczewicy. Cieciorkę moczymy podobnie jak groch, natomiast soczewicę nie musimy moczyć wcale.

Groch zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Możemy go najpierw obgotować przez pół godziny i wylać tą wodę. To dodatkowo wyciągnie jeszcze z niego wzdymającego substancje. Następnie zalewamy obgotowany groch świeżą wodą i gotujemy go razem z łyżeczką kuminu (kminek rzymski) lub kminku do miękkości. Jeżeli nasze jelita dobrze przyswajają strączki, możemy pominąć pierwszy etap obgotowania grochu.

W między czasie kroimy warzywa (czosnek, pietruszkę i marchew) i dorzucamy do gotującego się grochu.

Cebulę kroimy w dość grube piórka i dusimy na patelni z olejem kokosowym aż zmięknie, najlepiej pod przykryciem, co chwilę mieszając.  

Kiedy groch jest wystarczająco miękki, dodajemy podduszoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Całość zagotowujemy i następnie blendujemy na krem.

Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.