Kiedy mówimy o winogronie mamy przeważnie na myśli słodkie owoce, z których można przygotować wiele ciekawych przetworów i napojów 🙂 . Tydzień temu będąc na działce z rodzinką przeżywaliśmy, że na naszej winorośli w tym roku jest tak mało owoców. Przymrozki wiosenne zrobiły swoje… Śmiałam się, że w zamian za to obrodziły liście, bo są olbrzymie i intuicyjnie wygooglałam czy da się coś z nich zrobić. Jakie było moje wielkie zdziwienie kiedy czytałam o ich niesamowitych właściwościach leczniczych. Od razu chwyciłam za sekator 🙂 .
Najlepszym okresem na zbiór liści z winogrona jest czerwiec i lipiec, póki owoce nie zaczną dojrzewać. Zostało nam jeszcze kilka dni na ich zebranie i przygotowanie zapasów na okres jesienno- zimowy. Większość zebranych liści wysuszyłam, ponieważ to właśnie napar ma niezwykle silne działanie przeciwzapalne, antyhistaminowe, ściągające, regenerujące, oczyszczające, itp. itd… Można tak wyliczać niemalże w nieskończoność, ale dla mnie najważniejsza ich właściwość, której poszukuję w wielu produktach, to działanie przeciwzapalne i gojące śluzówkę jelita. Doktor Henryk Różański bardzo szczegółowo opisuje przy jakich dolegliwościach warto stosować te cenne i niedoceniane liście:
http://rozanski.li/2005/lisc-winorosli-folium-vitis/
Napar z liści winorośli w smaku jest bardzo przyjemny, lekko kwaskowy jak napar z owoców. Nie czuć żadnej goryczki, także nie ma potrzeby go dosładzać. Po wypiciu naparu czuję taki kojący spokój w brzuchu 🙂 . Oprócz picia naparu, możemy go też stosować jako tonik do twarzy, okład na zmęczone oczy, płukankę na zapalenie gardła i jamy ustnej, czy też płukankę do włosów. Zamierzam przetestować wszystkie możliwości!! Ale Wy moi drodzy nie czekajcie na moje eksperymenty, bo najlepiej sprawdzać wszystko na sobie. Tylko w ten sposób się dowiemy co nam pomaga i w jakim stopniu. Ja mogę Was jedynie do tego zachęcić 🙂 .
Podczas suszenia liści winorośli pamiętajmy, aby nie przekraczać 50 stopni. Jeśli je przegrzejemy, możemy utracić niektóre cenne związki.
Część liści zakisiłam w tradycyjnej solance. Jeśli będą wystarczająco miękkie, będę je stosować jako dodatek do sałatek, a jeśli będą twardawe, być może przygotuję z nich zupę lub dodam do mięsnego sosu… Na pewno wymyślę dla nich jakieś zastosowanie.
Ze świeżych liści przygotowałam również gołąbki (przepis klik)!!! Podobno takie gołąbki to grecki przysmak :). Przepis zamieszczę w kolejnym wpisie.
Poznaj lecznicze właściwości liści orzecha włoskiego (klik) 🙂

Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Bardzo dziękuję! Piękny blog. Właśnie wycięłam trochę pędów winorośli i czułam, że trzeba coś zrobić z liśćmi, ale nie spodziewałam się tak szerokiego spektrum działania. Pozdrawiam serdecznie:))
Bardzo się cieszę, że liście znalazły swoje zastosowanie i w Twoim domu 🙂 dziękuję i pozdrawiam również serdecznie <3
Wylecz jelita: cynamon 3x dz przez min 3 miesiące. 1 łyżeczka na 4 łyżki wody. Popić szklanka wody. Min 30 min przed jedzeniem. Liść oliwki mielony 2 xdz. Ziemia OKRZEMKOWA wg przepisu. Te specyfiki likwidują wszelkie pasożyty wirusy bakterie. Codziennie buraki bo są jak spychacz wymiatają zdechle pasożyty. Włącz NARINE. Ja brałam przez rok. I MASLAN SODU który ,, ceruje ” dziurawe jelita. A są dziurawe po działalności pasożytów. Pasożyty lubią srodowisko zakwaszone np mięsem mlekiem cukrem. Alkoholem. Zero glutenu. Czyli tylko kasze bezglutenowe, owoce warzywa orzechy migdały. Kiszonki. Ludzki organizm powstaje 9 miesiecy. Tyle potrzeba na regeneracje. Można dłużej. Życzę zdrowia. Goździki też są
pasozytobojcze.
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki od dziś szusze liscie. Czekam na napar. Ja dopiero wchodzę w nature zaczynam eksperymentować i prowadzic bloga. Dziękuję jeszcze raz za super informacje
Powodzenia! To piękna podróż 🙂
Jestem zdziwiona, że z liści winogron można robić takie rzeczy. Właśnie teraz winogrono puszcza pędy, czy robił ktoś kiszone młode pędy winogron? Chyba spróbuję zakisić słoik na próbę.
Daj znać jak wyszły 😉
U mnie już tez ususzone i dojrzewa herbatka fermentowana
Napar jest przepyszny