
Hummus pomidorowy i cebulowy
Hummus czyli pasta z ciecierzycy jest u mnie stałym wyposażeniem lodówki od kilku miesięcy, ponieważ jest to cenne i bardzo smaczne źródło białka. Przygotowuję ją w większej ilości i zamykam w małym słoiczkach. W lodówce wytrzyma ponad tydzień. Dzięki temu mam ją zawsze pod ręką i używam jej jako dodatek do wielu dań.
Od nieco ponad roku moje ciało zadecydowało, że nie chce więcej jeść mięsa. Mięso po prostu przestało mi smakować i zaczęło śmierdzieć. Nawet ciąża tego nie zmieniła, a wręcz powiedziałabym, że jeszcze zaostrzyła niechęć do białka pochodzenia zwierzęcego. Z produktów zwierzęcych w mojej diecie pozostały jedynie jajka i masło. Dlatego tak bardzo polubiłam się z hummusem, który jest bogatym źródłem białka.
Ciecierzyca jest dość twardym strączkiem. Trzeba ją moczyć przed gotowaniem nawet cały dzień. Aby ją nieco zmiękczyć znalazłam dwa patenty z zastosowaniem sody. Albo moczy się ciecierzycę w wodzie z łyżeczką sody, albo tą sodę dodaje się już do samego gotowania. Rzeczywiście dzięki tym zabiegom ciecierzyca szybciej mięknie i staje się łatwiejsza do przerobienia na pastę o gładkiej i przyjemnej teksturze.
Aby zapoznać się z hummusem warto przygotować jego klasyczną wersję ze sporą ilością pasty sezamowej tahini (na 1 szklankę suchej ciecierzycy idzie 1 szklanka tahini), sokiem z cytryny, czosnkiem, przyprawami i oliwą.

Hummus z suszonymi pomidorami:
Składniki:
– 1 szklanka suchej ciecierzycy
– 2 łyżeczki sody oraz 1 łyżeczka kminku lub kuminu do gotowania ciecierzycy
– 1 słoik suszonych pomidorów
– 3 łyżki pasty sezamowej tahini
– 1 łyżka musztardy dijon bez cukru
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka octu jabłkowego
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cieciorkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez dobę wymieniając wodę do 12 godzin. Następnie zalewamy przepłukaną cieciorkę świeżą wodą, dodajemy kumin i sodę i gotujemy ją do miękkości. Ziarenka cieciorki mają się lekko rozgniatać pod palcami. Po ugotowaniu odcedzamy cieciorkę i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie blendujemy suszone pomidory z tahini, oliwą, musztardą, miodem, octem jabłkowym i kurkumą.
Kiedy cieciorka przestygnie, blendujemy ją na gładką pastę dodając nieco soli i pieprzu. Możemy sobie ułatwić blendowanie dodając nieco zimnej, ale przegotowanej wcześniej wody.
Następnie łączymy pastę pomidorową z cieciorką i mieszamy aż równo się połączą. Na koniec doprawiamy jeszcze ewentualnie dodatkową ilością soli i pieprzu. Jeżeli pasta wyjdzie nam mało wyrazista w smaku zawsze możemy dodać więcej octu, musztardy i miodu.

Hummus z podsmażaną cebulką:
Składniki:
– 1 szklanka ciecierzycy
– 2 łyżeczki sody oraz 1 łyżeczka kminku lub kuminu do gotowania ciecierzycy
– 1 łyżka musztardy dijon bez cukru
– 1 spora łyżka miodu
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 spora cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 kopiata łyżka kurkumy
– 2 – 3 łyżki płatków drożdżowych (klik)
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cieciorkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez dobę wymieniając wodę do 12 godzin. Następnie zalewamy przepłukaną cieciorkę świeżą wodą, dodajemy kumin i sodę i gotujemy ją do miękkości. Ziarenka cieciorki mają się lekko rozgniatać pod palcami. Po ugotowaniu odcedzamy cieciorkę i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie kroimy cebulkę i czosnek na drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym do miękkości uważając, aby jej za mocno nie zarumienić.
Kiedy cieciorka przestygnie, blendujemy ją z oliwą, musztardą, miodem, octem jabłkowym, płatkami drożdżowymi i kurkumą na gładką pastę dodając nieco soli i pieprzu. Możemy sobie ułatwić blendowanie dodając nieco zimnej, ale przegotowanej wcześniej wody.
Następnie łączymy podsmażaną cebulkę z cieciorką i mieszamy aż równo się połączą. Na koniec doprawiamy jeszcze ewentualnie dodatkową ilością soli i pieprzu. Jeżeli pasta wyjdzie nam mało wyrazista w smaku zawsze możemy dodać więcej octu, musztardy i miodu.
