
Zupa krem z białej kapusty
Ta zupa jest podobno tzw. zupą biedaków we Włoszech. Jej głównymi składnikami są biała kapusta i cebula, czyli najbardziej powszechne i najtańsze warzywa. Aby zupa była bardziej treściwa, dodałam do niej cieciorkę. Krem o smaku kapusty może nie prezentuje się zjawiskowo na talerzu, ale jest zaskakująco pyszny.

Pomysł na krem z kapusty otrzymałam od pani Halinki, która przez całą ciąże zajmuje się moimi stopami. Bardzo cenię sobie każdy zabieg refleksoterapii stóp, a dodatkowo z każdego zabiegu wynoszę wiele inspiracji zaczynając od kulinarnych, a na zdrowotnych kończąc. Więcej o refleksoterapii pisałam tutaj (klik).

Przepis na zupę krem z białej kapusty:
Składniki:
– 1 szklanka ciecierzycy lub czerwonej soczewicy
– mała główka białej kapusty
– 4 spore cebule
– 1 większa marchew
– 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee
– po 1 łyżeczce: kumin lub kminek, majeranek, mielony rozmaryn, mielona kozieradka
– sól i pieprz do smaku
– mieszanka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz pestki z dyni do posypania na wierzchu

Przygotowanie:
Jeżeli użyjemy cieciorki, należy ją namoczyć dzień wcześniej w wodzie. Jeżeli zdecydujemy się ugotować zupę na soczewicy, nie musimy jej wcześniej namaczać.
Cieciorkę lub soczewicę zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kminek lub kumin i gotujemy. Cieciorka będzie się gotować zdecydowanie dłużej niż soczewica, bo przynajmniej godzinkę, dlatego nastawmy ją odpowiednio wcześniej.
W międzyczasie kroimy cebule, marchew i kapustkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do sporej patelni i dusimy na małym ogniu z 2 łyżkami tłuszczu. Warzywa dusimy pod przykryciem co chwilę mieszając aż lekko zmiękną.
Kiedy cieciorka/ soczewica są już ugotowane na miękko, dodajemy podduszone warzywa oraz pozostałe przyprawy. Całość gotujemy z 15 minut, a następnie blendujemy na krem.
Zupę możemy podawać z posypką z suszonych pomidorów, suszonego czosnku, bazylii i pestek z dyni.
Smacznego i na zdrowie!
