Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem

Zupa krem z białej kapusty

Zupa krem z białej kapusty

Ta zupa jest podobno tzw. zupą biedaków we Włoszech. Jej głównymi składnikami są biała kapusta i cebula, czyli najbardziej powszechne i najtańsze warzywa. Aby zupa była bardziej treściwa, dodałam do niej cieciorkę. Krem o smaku kapusty może nie prezentuje się zjawiskowo na talerzu, ale jest zaskakująco pyszny.

Pomysł na krem z kapusty otrzymałam od pani Halinki, która przez całą ciąże zajmuje się moimi stopami. Bardzo cenię sobie każdy zabieg refleksoterapii stóp, a dodatkowo z każdego zabiegu wynoszę wiele inspiracji zaczynając od kulinarnych, a na zdrowotnych kończąc. Więcej o refleksoterapii pisałam tutaj (klik).

Przepis na zupę krem z białej kapusty:

Składniki:

–  1 szklanka ciecierzycy lub czerwonej soczewicy

– mała główka białej kapusty

– 4 spore cebule

– 1 większa marchew

– 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee

– po 1 łyżeczce: kumin lub kminek, majeranek, mielony rozmaryn, mielona kozieradka

– sól i pieprz do smaku

– mieszanka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz pestki z dyni do posypania na wierzchu

Przygotowanie:

Jeżeli użyjemy cieciorki, należy ją namoczyć dzień wcześniej w wodzie. Jeżeli zdecydujemy się ugotować zupę na soczewicy, nie musimy jej wcześniej namaczać.

Cieciorkę lub soczewicę zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kminek lub kumin i gotujemy. Cieciorka będzie się gotować zdecydowanie dłużej niż soczewica, bo przynajmniej godzinkę, dlatego nastawmy ją odpowiednio wcześniej.

W międzyczasie kroimy cebule, marchew i kapustkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do sporej patelni i dusimy na małym ogniu z 2 łyżkami tłuszczu. Warzywa dusimy pod przykryciem co chwilę mieszając aż lekko zmiękną.

Kiedy cieciorka/ soczewica są już ugotowane na miękko, dodajemy podduszone warzywa oraz pozostałe przyprawy. Całość gotujemy z 15 minut, a następnie blendujemy na krem.

Zupę możemy podawać z posypką z suszonych pomidorów, suszonego czosnku, bazylii i pestek z dyni.

Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.