Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem

Zapiekana kostka dyniowa

Ciąg dalszy maratonu dyniowego 🙂 . Jeszcze mi się nie przejadły, dlatego ze smakiem wykorzystuję swoje zapasy. Tym razem bardzo prosty pomysł na dynię pieczoną, którą możemy zastąpić porcję ziemniaków przy obiedzie, ale na tym nie koniec, bo dynia w tej formie nadaje się do sałatek lub sadzonych jajek.

Przypomnę na początek poprzednie przepisy na wykorzystanie dyni:

  • wytrawne muffiny oraz proste puree z dyni (klik)

  • rozgrzewająca zupa dyniowa (klik)

  • ciasto dyniowe z marchwią lub jabłkiem (klik)

  • dynia z kaszą jaglaną na słodko (klik)

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

[mc4wp_form id=”1736″]

 

A teraz bez zbędnych ceregieli podaję Wam przepis na pieczoną dynię:

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • czosnek niedźwiedzi
  • 1 łyżka tłuszczu (olej koko, smalec lub masło klarowane ghee)

Przygotowanie:

Dynię musimy wypestkować i obrać. Kroimy ją w kostkę i lekko podgrzewamy na patelni z tłuszczem. Podczas tej czynności dodajemy wszystkie przyprawy, ocet oraz miód i dokładnie mieszamy tak, żeby wszystkie kawałeczki dyni były równomiernie pokryte tłuszczem i marynatą.

Po 5 minutach podgrzewania przesypujemy dynię na blachę z papierem do pieczenia, rozprowadzamy ją równomiernie na powierzchni blachy i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 – 30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg na jakieś 5 – 10 minut, aby dynia ładnie się zapiekła i lekko podsuszyła.

Taką zapieczoną, aromatyczną kostkę dyniową możemy podawać do obiadu jako zamiennik ziemniaków. Równie dobrze smakuje w towarzystwie sadzonych jajek na śniadanie. Jeśli struktura zapieczonej dyni będzie zwarta, a to zależy od jej rodzaju, to możemy ją wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej.

Propozycja sałatki z pieczoną dynią:

Składniki:

  • pieczona dynia
  • jajka
  • awokado
  • ogórki kiszone
  • majonez na oleju kokosowym (przepis klik)
  • musztarda Dijon (bez cukru)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy nie dłużej jak 5 minut tak, aby żółtko lekko się ścięło. Wiadomo, że jajko gotowane na miękko jest bardziej odżywcze i lżejsze do strawienia. Niestety przygotowując sałatkę, krojenie jajka na miękko mija się z celem 🙂 Jednak pamiętajmy, że im dłużej gotowane jajko, tym więcej kłopotu dla naszego żołądka, aby je strawić, oraz mniej wartościowych składników odżywczych, które giną pod wpływem długotrwałej obróbki termicznej.

Jajka, awokado i ogórki kiszone kroimy. Dodajemy zapieczoną kostkę dyniową. Doprawiamy solą,  pieprzem i mieszamy z łyżką majonezu i musztardy.

Smacznego i na zdrowie!

 

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.