Omlet to pożywne danie na szybko, idealne na lunch do pracy, prędki obiad lub ciepłe śniadanie, czy nawet deser w zależności od tego czy zaserwujemy go w wersji wytrawnej z mięsem i warzywami, czy też na słodko z owocami. W połączeniu z jabłkiem i cynamonem lub kremem czekoladowym z awokado smakuje wybornie. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi omletowymi wariacjami 🙂 .
Tradycyjne ciasto na omlet w swoim składzie zawiera mąkę pszenną, krowie mleko, jajka, wodę i przyprawy. W wersji odpowiadającej zasadom żywieniowym na diecie eliminacyjnej (klik), niektóre składniki trzeba zamienić na bezpieczne i niedrażniące jelit. Zatem mąkę pszenną i krowie mleko zastępujemy mąką kokosową i mlekiem kokosowym. Struktura ciasta będzie nieco gęstsza od standardowej wersji glutenowej, a omlety będą bardziej puszyste i treściwe.
Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂
[mc4wp_form id=”1736″]
Przepis na bezglutenowy omlet z kremem czekoladowym:
Składniki ciasta na 2 omlety:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu lub cukru kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Przepis na krem czekoladowy z awokado znajdziecie na Brzózce (klik).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy razem. W tym celu możemy użyć najzwyklejszej trzepaczki lub blendera. Ciasto dzielimy na połowę i każdą z porcji smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Trudnym zadaniem będzie odwrócenie omleta podczas smażenia z uwagi na strukturę ciasta, dlatego ja przykrywam patelnię pokrywką, aby cały omlet ściął się równomiernie bez przewracania.
Po kilku minutach gotowy omlet zsuwamy z patelni na talerz i smarujemy czekoladowym kremem z awokado (przepis klik).
Zamiast kremu czekoladowego możemy też użyć domowych przetworów owocowych bez cukru (przepis klik).
Przepis na bezglutenowy omlet z jabłkiem i cynamonem:
Składniki ciasta na 2 omlety:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu lub cukru kokosowego
- 2 dojrzałe banany
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
Łączymy jajka z mlekiem, miodem oraz jednym bananem za pomocą blendera. Dodajemy ocet, sodę, sól i cynamon. Następnie dodajemy mąkę kokosową, a na koniec ciasto mieszamy z tartym, obranym jabłkiem.
Ciasto dzielimy na połowę i każdą z porcji smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Jak już wspominałam wcześniej, trudnym zadaniem będzie odwrócenie omleta podczas smażenia z uwagi na strukturę ciasta, dlatego ja przykrywam patelnię pokrywką, aby cały omlet ściął się równomiernie bez przewracania.
Po kilku minutach gotowy omlet zsuwamy z patelni na talerz. Podajemy go z bananem i wiórkami kokosowymi, najlepiej jeszcze na ciepło 🙂 .
Przepis na bezglutenowy omlet ze szpinakiem:
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta sody oczyszczonej
- sól, pieprz, kurkuma
- 2 plastry domowego pieczonego boczku lub kawałek wiejskiej kiełbasy
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto na omlet przygotowujemy w ten sam sposób co wcześniejsze wersje, z tą różnicą, że zamiast miodu dodajemy sól, pieprz i kurkumę. Następnie na patelni z olejem kokosowym lekko podsmażamy pokrojone w kostkę cebulkę i boczek lub kiełbaskę. Kiedy cebulka lekko się zarumieni dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie. Następnie całość zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem i ścinamy omlet pod przykryciem, do momentu kiedy wierzch będzie zwarty.
Smacznego i na zdrowie!
Wydaje się być łatwe, a prawdopodobnie i tak mi nie wyjdzie. Postaram się przetestować.
Proszę tak nie zakładać z góry 🙂 mnie pierwsze omlety też nie wychodziły, bo jednak na mące pszennej inaczej to wszystko wychodzi. Praktyka czyni mistrza 🙂 Czekam na relacje!