Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem

Omletowe wariacje

Omlet to pożywne danie na szybko, idealne na lunch do pracy, prędki obiad lub ciepłe śniadanie, czy nawet deser w zależności od tego czy zaserwujemy go w wersji wytrawnej z mięsem i warzywami, czy też na słodko z owocami. W połączeniu z jabłkiem i cynamonem lub kremem czekoladowym z awokado smakuje wybornie. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi omletowymi wariacjami 🙂 .

Tradycyjne ciasto na omlet w swoim składzie zawiera mąkę pszenną, krowie mleko, jajka, wodę i przyprawy. W wersji odpowiadającej zasadom żywieniowym na diecie eliminacyjnej (klik), niektóre składniki trzeba zamienić na bezpieczne i niedrażniące jelit. Zatem mąkę pszenną i krowie mleko zastępujemy mąką kokosową i mlekiem kokosowym. Struktura ciasta będzie nieco gęstsza od standardowej wersji glutenowej, a omlety będą bardziej puszyste i treściwe.

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

[mc4wp_form id=”1736″]

Przepis na bezglutenowy omlet z kremem czekoladowym:

Składniki ciasta na 2 omlety:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu lub cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

Przepis na krem czekoladowy z awokado znajdziecie na Brzózce (klik).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy razem. W tym celu możemy użyć najzwyklejszej trzepaczki lub blendera. Ciasto dzielimy na połowę i każdą z porcji smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Trudnym zadaniem będzie odwrócenie omleta podczas smażenia z uwagi na strukturę ciasta, dlatego ja przykrywam patelnię pokrywką, aby cały omlet ściął się równomiernie bez przewracania.

Po kilku minutach gotowy omlet zsuwamy z patelni na talerz i smarujemy czekoladowym kremem z awokado (przepis klik).

Zamiast kremu czekoladowego możemy też użyć domowych przetworów owocowych bez cukru (przepis klik).

Przepis na bezglutenowy omlet z jabłkiem i cynamonem:

Składniki ciasta na 2 omlety:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu lub cukru kokosowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:

Łączymy jajka z mlekiem, miodem oraz jednym bananem za pomocą blendera. Dodajemy ocet, sodę, sól i cynamon. Następnie dodajemy mąkę kokosową, a na koniec ciasto mieszamy z tartym, obranym jabłkiem.

Ciasto dzielimy na połowę i każdą z porcji smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Jak już wspominałam wcześniej, trudnym zadaniem będzie odwrócenie omleta podczas smażenia z uwagi na strukturę ciasta, dlatego ja przykrywam patelnię pokrywką, aby cały omlet ściął się równomiernie bez przewracania.

Po kilku minutach gotowy omlet zsuwamy z patelni na talerz. Podajemy go z bananem i wiórkami kokosowymi, najlepiej jeszcze na ciepło 🙂 .

Przepis na bezglutenowy omlet ze szpinakiem:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • sól, pieprz, kurkuma
  • 2 plastry domowego pieczonego boczku lub kawałek wiejskiej kiełbasy
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:

Ciasto na omlet przygotowujemy w ten sam sposób co wcześniejsze wersje, z tą różnicą, że zamiast miodu dodajemy sól, pieprz i kurkumę. Następnie na patelni z olejem kokosowym lekko podsmażamy pokrojone w kostkę cebulkę i boczek lub kiełbaskę. Kiedy cebulka lekko się zarumieni dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie. Następnie całość zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem i ścinamy omlet pod przykryciem, do momentu kiedy wierzch będzie zwarty.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

2 KOMENTARZE

    • Proszę tak nie zakładać z góry 🙂 mnie pierwsze omlety też nie wychodziły, bo jednak na mące pszennej inaczej to wszystko wychodzi. Praktyka czyni mistrza 🙂 Czekam na relacje!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.