W mojej kuchni dynia dynię pogania. Jem ją chyba pod każdą możliwą postacią, bo pieczoną, gotowaną na parze, w postaci puree, w wersji na słono lub na słodko w cieście. Jednak kremowa zupa dyniowa z imbirem to chyba hit dyniowych wariacji Zdrowej Brzózki tegorocznej jesieni.
Dynię można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Dla przypomnienia podaję Wam link z przepisem na proste puree dyniowe (klik), które możemy wykorzystać do przygotowania wytrawnych muffinek (klik) lub ciasta z marchwią lub jabłkiem (klik). Dynia w towarzystwie innych warzyw jest doskonałą bazą na kremowe zupy. Dodatkowo świeży korzeń imbiru dodaje zupie lekko egzotycznego i pikantnego smaku. To rozgrzewające połączenie smakowe jest genialne na chłodne jesienne wieczory.
Imbir to niezwykły korzeń o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. Zachęcam Was kochani, aby zawsze mieć go pod ręką, a z wcześniejszego wpisu dowiecie się dlaczego 🙂 (klik).
Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂
[mc4wp_form id=”1736″]
Oprócz imbiru, dynia bardzo lubi towarzystwo cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej.
Moje zupy dyniowe są różne w zależności od tego jakie warzywa mam akurat w kuchni. Przedstawiam Wam dwa przepisy. Zupa dyniowa z cukinią jest lżejsza, natomiast wersja z ziemniakami bardziej sycąca.
Przepis na zupę dyniową – wersja z cukinią.
Składniki:
- 1 dynia średniej wielkości
- 2 marchewki
- 2 mniejsze cukinie
- 500 ml bulionu mięsnego lub z kości (przepis klik)
- 500 ml wody
- imbir w korzeniu, kawałek wielkości kciuka
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Imbir i wszystkie warzywa obieramy, kroimy, zalewamy wodą i bulionem. Gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania. Następnie całość blendujemy na gładką masę, przyprawiamy i ponownie zagotowujemy. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, możemy dolać odrobinę przegotowanej wody.
Przepis na zupę dyniową – wersja z ziemniakami.
Składniki:
- 1 dynia średniej wielkości
- 1 marchewka
- 1 por
- 4 ziemniaki
- 500 ml bulionu mięsnego lub z kości (przepis klik)
- 500 ml wody
- imbir w korzeniu, kawałek wielkości kciuka
- 1 łyżeczka kurkumy
- czosnek niedźwiedzi
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Imbir i wszystkie warzywa obieramy, kroimy, zalewamy wodą i bulionem. Gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania. Następnie całość blendujemy na gładką masę, przyprawiamy i ponownie zagotowujemy. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, możemy dolać odrobinę przegotowanej wody.
Smacznego i na zdrowie!