Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem

Rozgrzewająca zupa dyniowa

W mojej kuchni dynia dynię pogania. Jem ją chyba pod każdą możliwą postacią, bo pieczoną, gotowaną na parze, w postaci puree, w wersji na słono lub na słodko w cieście. Jednak kremowa zupa dyniowa z imbirem to chyba hit dyniowych wariacji Zdrowej Brzózki tegorocznej jesieni.

Dynię można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Dla przypomnienia podaję Wam link z przepisem na proste puree dyniowe (klik), które możemy wykorzystać do przygotowania wytrawnych muffinek (klik) lub ciasta z marchwią lub jabłkiem (klik). Dynia w towarzystwie innych warzyw jest doskonałą bazą na kremowe zupy. Dodatkowo świeży korzeń imbiru dodaje zupie lekko egzotycznego i pikantnego smaku. To rozgrzewające połączenie smakowe jest genialne na chłodne jesienne wieczory.

Imbir to niezwykły korzeń o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. Zachęcam Was kochani, aby zawsze mieć go pod ręką, a z wcześniejszego wpisu dowiecie się dlaczego 🙂 (klik).

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

[mc4wp_form id=”1736″]

Oprócz imbiru, dynia bardzo lubi towarzystwo cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej.

Moje zupy dyniowe są różne w zależności od tego jakie warzywa mam akurat w kuchni. Przedstawiam Wam dwa przepisy. Zupa dyniowa z cukinią jest lżejsza, natomiast wersja z ziemniakami bardziej sycąca.

Przepis na zupę dyniową – wersja z cukinią.

Składniki:

  • 1 dynia średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 2 mniejsze cukinie
  • 500 ml bulionu mięsnego lub z kości (przepis klik)
  • 500 ml wody
  • imbir w korzeniu, kawałek wielkości kciuka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Imbir i wszystkie warzywa obieramy, kroimy, zalewamy wodą i bulionem. Gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania. Następnie całość blendujemy na gładką masę, przyprawiamy i ponownie zagotowujemy. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, możemy dolać odrobinę przegotowanej wody.

Przepis na zupę dyniową – wersja z ziemniakami.

Składniki:

  • 1 dynia średniej wielkości
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 4 ziemniaki
  • 500 ml bulionu mięsnego lub z kości (przepis klik)
  • 500 ml wody
  • imbir w korzeniu, kawałek wielkości kciuka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Imbir i wszystkie warzywa obieramy, kroimy, zalewamy wodą i bulionem. Gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania. Następnie całość blendujemy na gładką masę, przyprawiamy i ponownie zagotowujemy. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, możemy dolać odrobinę przegotowanej wody.

Smacznego i na zdrowie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.