Jedną z moich świątecznych potraw była zupełna nowość, czyli połączenie dyni z kaszą jaglaną, pomarańczą, świątecznymi rozgrzewającymi przyprawami i bakaliami. W tym zestawieniu pasowały jak ulał pieczone kasztany jadalne! Taka zdrowa słodka przekąska to genialny zamiennik wypchanego cukrem i margaryną ciasta. Smak potrawy doskonale wpasował się w świąteczną atmosferę, ale myślę, że będzie to częste danie w menu Zdrowej Brzózki, nie tylko w święta 🙂 .
Warto przypomnieć, że dynia ma do zaoferowania na prawdę dużo niezbędnych nam witamin i minerałów, szczególnie naturalnej witaminy A w postaci beta-karotenu. Nawet marchew w tym przypadku nie konkuruje z dynią 🙂 . Z odżywczego miąższu dyni robi się nawet maseczki na twarz w celu nawilżenia i ukojenia skóry. Połączenie dyni z kaszą jaglaną jest znane ze swoich właściwości regenerujących śluzówkę naszego układu trawiennego oraz regulujących pracę jelita grubego.
Myślę, że jeszcze znajdziecie jakieś dynie w sklepach czy targach warzywnych, dlatego bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu póki są. Następna szansa będzie dopiero na przyszłą jesień. Ja na szczęście w odpowiednim czasie poczyniłam niezłe zapasy 🙂 .
Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂
[mc4wp_form id=”1736″]
Przepis na kaszę jaglaną z dynią:
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 – 2 soczyste pomarańcze
- 1 szklanka puree z dyni (przepis klik)
- 200 ml mleka kokosowego bez dodatków
- 200 ml wody
- 2 łyżki miodu
- suszone owoce (rodzynki, daktyle, śliwki lub morele)
- 10 pieczonych kasztanów (przepis klik) lub orzechów włoskich
- zmielone przyprawy: kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, imbir, cynamon, goździki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie znowu ją płuczemy, zalewamy mieszaniną wody z mlekiem kokosowym, dodajemy suszone owoce i mieszankę przypraw. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż cały płyn się wchłonie, uważając, aby kasza się nie przypaliła.
Jeśli kasza nadal będzie twardawa, wyłączamy gaz i pozostawiamy garnek przykryty na jakieś 15 minut.
W osobnym naczyniu blendujemy obraną pomarańczę z puree z dyni i miodem. Kiedy kasza wystygnie łączymy ją z musem pomarańczowo- dyniowym i dodajemy pokruszone pieczone kasztany lub orzechy włoskie.
Połączenie dyni z kaszą jaglaną, bakaliami i kasztanami daje nam bardzo pożywne danie, które możemy traktować jako deser, ale też, przygotowane wcześniej, sprawdzi się na szybkie śniadanie, czy lunch w pracy.
Smacznego i na zdrowie!