Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Ciasto dyniowe z marchwią lub jabłkiem

Długi czas nie doceniałam dyń. Kojarzyły mi się tylko z ozdobami na halloween i nie miałam ani pomysłu, ani ochoty na wykorzystanie ich w swoim jadłospisie. Często przechodziłam obok tych pomarańczowych warzyw, o niekiedy olbrzymim rozmiarze, bez żadnego wzruszenia. Wszystko się zmieniło kiedy 3 lata temu zdecydowałam się przejść na dietę SCD, której pierwsze etapy bazują właśnie na niej. Od tamtej pory to już trzeci sezon jesienny, kiedy w mojej kuchni zapasy dyniowe to podstawa.

Muszę przyznać, że od momentu gdy wyeliminowałam, ze swojej diety zboża, nagle zrobiło się sporo miejsca dla warzyw. W jakiś sposób przecież trzeba wypełnić ten żołądek, aby poczuć sytość 🙂 . Dzięki temu warzywa też często wykorzystuję do wypieków. Polecam Wam mój wcześniejszy przepis na cukiniowe brownie (klik) albo ciasto do pizzy z kalafiora (klik).

Dynię przeważnie piekę i podaję albo krojoną, albo w formie puree. Przepis na łatwe puree z dyni znajdziecie we wpisie o dyniowych wytrawnych muffinkach (klik). Możną ją również gotować na parze, albo w bulionie w towarzystwie innych warzyw na kremową rozgrzewającą zupę z imbirem (klik). Możliwości jest sporo, zatem na pewno znajdziecie coś dla siebie, a warto ponieważ mocno pomarańczowa dynia to bogactwo beta-karotenu, z którego nasz organizm produkuje własną witaminę A.

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

Przepis na ciasto dyniowe:

Składniki:

  • 2 szklanki puree z dyni (przepis tutaj – kilk)
  • 5 jaj
  • 3 łyżki miodu + 1 łyżka do wkładki z marchwią
  • 3 łyżki oleju koko
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 6 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 2 marchwie lub 4-5 jabłek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Puree z dyni blendujemy z jajkami, mlekiem kokosowym, płynnym olejem kokosowym, sokiem z pomarańczy i miodem. Dodajemy ocet, sodę, sól i cynamon. Na koniec dodajemy mąkę kokosową. Odkładamy 3 czubate łyżki ciasta, które łączymy albo ze startą marchwią i łyżką miodu, albo z tartymi jabłkami  i dodatkową łyżeczką cynamonu – w zależności od tego, na którą wersję się zdecydujemy. Ciasto z marchwią wychodzi bardziej delikatne w smaku, natomiast z jabłkiem przypomina szarlotkę.

Ciasta na bazie warzyw mają olbrzymi plus, ponieważ nigdy nie wyjdą suche, nawet jak przetrzymamy je ciut za długo w piekarniku 🙂 .

Pozostałą część ciasta przekładamy do formy, a na wierzch rozprowadzamy mieszaninę ciasta z marchwią lub jabłkiem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 – 60 minut.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.