Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Warzywne sticksy z sosami na imprezkę

Warzywne sticksy z sosami na imprezkę

Spotkania z przyjaciółmi to dla mnie bardzo ważne wydarzenia. Jestem wdzięczna za to jacy ludzie mnie otaczają 🙂 . Aby okazać swoją wdzięczność, wykazuję się w kuchni i przygotowuję na nasze spotkania zdrowe przekąski. Warzywne sticksy z sosami na bazie pasty słonecznikowej to doskonała propozycja. Łatwa w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim zdrowa.

Bazą do sosów jest pasta słonecznikowa, którą pokochałam podczas regeneracji mojego organizmu po ostrym rzucie CU (klik). Pasta słonecznikowa (przepis klik) jest mocno energetyczna, ale też wypasiona w witaminy i minerały, niezbędne do odbudowania wyniszczonego chorobą ciała. Na całe szczęście jestem już w świetnej formie, ale miłość do pasty słonecznikowej została.

Pastę słonecznikową wykorzystuję do przygotowania sosów. Mieszam ją z różnymi dodatkami jak musztarda dijon, domowy ketchup (klik), czosnek, przyprawy, mleko ryżowe i inne. W ten sposób obniżamy kaloryczność pasty słonecznikowej i uzyskujemy różnorodne smaki. Powstałe sosy są idealne do warzywnych sticksów, a w komplecie to genialna propozycja na spotkania z przyjaciółmi. Gorąco polecam!

Do przygotowania sticksów możemy użyć różnych warzyw. Jeśli chcemy użyć surowych warzyw to papryka, marchewka, cukinia lub ogórek będą idealne. Możemy też przygotować sticksy z upieczonych warzyw. Wówczas polecam ziemniaki i bataty.

Sprawdź przepisy Zdrowej Brzózki na pieczone ziemniaczki (klik)

i frytki z batata (klik).

Do moich warzywnych sticksów przygotowałam trzy różne sosy: pomidorowo-paprykowy, musztardowy z kurkumą i czosnkowy z suszonym koperkiem.

Przepis na sos pomidorowo-paprykowy:

Składniki:

Przygotowanie:

Pastę słonecznikową przygotowujemy według przepisu, który znajdziecie tutaj (klik). Pomijamy jedynie suszone pomidory, ponieważ do sosu dodajemy domowy ketchup. Następnie pastę łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie blendujemy. Konsystencję naszej pasty regulujemy ilością mleka ryżowego.

Przepis na sos musztardowy z kurkumą:

Składniki:

Przygotowanie:

Pastę słonecznikową (przepis klik), bez pomidorów suszonych, łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie blendujemy.

Przepis na sos czosnkowy z suszonym koperkiem:

Składniki:

  • 3 łyżki pasty słonecznikowej (przepis klik)
  • 3 łyżki mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego posiekanego, czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego kopru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pastę słonecznikową (przepis klik), bez pomidorów suszonych, łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie blendujemy.

Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.