
Warzywne sticksy z sosami na imprezkę
Spotkania z przyjaciółmi to dla mnie bardzo ważne wydarzenia. Jestem wdzięczna za to jacy ludzie mnie otaczają 🙂 . Aby okazać swoją wdzięczność, wykazuję się w kuchni i przygotowuję na nasze spotkania zdrowe przekąski. Warzywne sticksy z sosami na bazie pasty słonecznikowej to doskonała propozycja. Łatwa w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim zdrowa.

Bazą do sosów jest pasta słonecznikowa, którą pokochałam podczas regeneracji mojego organizmu po ostrym rzucie CU (klik). Pasta słonecznikowa (przepis klik) jest mocno energetyczna, ale też wypasiona w witaminy i minerały, niezbędne do odbudowania wyniszczonego chorobą ciała. Na całe szczęście jestem już w świetnej formie, ale miłość do pasty słonecznikowej została.

Pastę słonecznikową wykorzystuję do przygotowania sosów. Mieszam ją z różnymi dodatkami jak musztarda dijon, domowy ketchup (klik), czosnek, przyprawy, mleko ryżowe i inne. W ten sposób obniżamy kaloryczność pasty słonecznikowej i uzyskujemy różnorodne smaki. Powstałe sosy są idealne do warzywnych sticksów, a w komplecie to genialna propozycja na spotkania z przyjaciółmi. Gorąco polecam!

Do przygotowania sticksów możemy użyć różnych warzyw. Jeśli chcemy użyć surowych warzyw to papryka, marchewka, cukinia lub ogórek będą idealne. Możemy też przygotować sticksy z upieczonych warzyw. Wówczas polecam ziemniaki i bataty.
Sprawdź przepisy Zdrowej Brzózki na pieczone ziemniaczki (klik)
i frytki z batata (klik).

Do moich warzywnych sticksów przygotowałam trzy różne sosy: pomidorowo-paprykowy, musztardowy z kurkumą i czosnkowy z suszonym koperkiem.

Przepis na sos pomidorowo-paprykowy:
Składniki:
- 3 łyżki pasty słonecznikowej (przepis klik)
- 3 łyżki domowego ketchupu (przepis klik)
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 3 łyżki mleka ryżowego – czytajcie skład
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pastę słonecznikową przygotowujemy według przepisu, który znajdziecie tutaj (klik). Pomijamy jedynie suszone pomidory, ponieważ do sosu dodajemy domowy ketchup. Następnie pastę łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie blendujemy. Konsystencję naszej pasty regulujemy ilością mleka ryżowego.


Przepis na sos musztardowy z kurkumą:
Składniki:
- 3 łyżki pasty słonecznikowej (przepis klik)
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki mleka ryżowego – czytajcie skład
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Pastę słonecznikową (przepis klik), bez pomidorów suszonych, łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie blendujemy.


Przepis na sos czosnkowy z suszonym koperkiem:
Składniki:
- 3 łyżki pasty słonecznikowej (przepis klik)
- 3 łyżki mleka ryżowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego posiekanego, czosnku
- 1 łyżeczka suszonego kopru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pastę słonecznikową (przepis klik), bez pomidorów suszonych, łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie blendujemy.
Smacznego i na zdrowie!


