Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Muffiny cytrynowe z kaszy jaglanej

Muffiny cytrynowe z kaszy jaglanej

Od kilku lat, przed każdymi świętami moja kuchnia zamienia się w laboratorium testowe 🙂 . Metodą prób i błędów staram się zamieniać tradycyjne, lecz niezbyt zdrowe wypieki, w bezpieczne dla moich jelit smakołyki. W ubiegłym roku na Święta Wielkanocne wykorzystałam swój przepis na ciasto cytrynowe (klik), które upiekłam w formie wielkanocnej babki. Eksperyment powiódł się, ale nie byłabym sobą gdybym nie wymyśliła czegoś nowego :).

Ciasto cytrynowe (klik) upieczone w formie babki doskonale sprawdziło się na Wielkanocny stół 😉

I tak powstały te muffiny cytrynowe z kaszy jaglanej. Ich konsystencja wychodzi bardziej sypka niż poprzedniej wersji ciasta cytrynowego (klik) dzięki kaszy jaglanej właśnie. Smak muffinek jest na tyle cytrynowy, że nie potrzeba nawet żadnej polewy, ale jeśli tylko mamy na taką ochotę, to śmiało. Proponuję wtedy wykorzystać przepis na cytrynową polewę do wspomnianego już ciasta cytrynowego .

Przepis na muffiny cytrynowe z kaszy jaglanej:
Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 200 ml mleka kokosowego (w składzie tylko ekstrakt z kokosa i woda 😉 )
  • 1 banan
  • sok z 1 cytryny
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju koko
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub miodu
  • 6 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przepis na muffiny cytrynowe z kaszy jaglanej bez JAJ:
Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 200 ml mleka kokosowego (w składzie tylko ekstrakt z kokosa i woda 😉 )
  • 2 banany
  • sok z 1 cytryny
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki oleju koko
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub miodu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy i zalewamy wodą na przynajmniej 12 godzin. Ponownie ją płuczemy, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy banana, sok i tartą skórkę z cytryny, jajka, rozpuszczony olej, cukier kokosowy, sodę i ocet. Wszystko dokładnie blendujemy, a na koniec dodajemy mąkę kokosową dokładnie mieszając. Konsystencja ciasta wyjdzie bardziej papkowata niż zwarta.

Ciasto przekładamy do foremek na muffiny – pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Jeśli chcemy upiec ciasto w formie dużej babki, bądź w keksówce, pieczemy je wówczas przez około 50 – 55 minut.

Smacznego i na zdrowie!

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.