Kalafior to warzywo kapustne, które stosowałam w bardzo tradycyjny sposób dopóki nie przeszłam na dietę eliminacyjną. Zazwyczaj gotowałam go podając do obiadu lub robiłam z niego zupy. Mam wrażenie, że dopiero teraz kiedy wyeliminowałam z diety pewną grupę produktów, powoli wykorzystuję potencjał tak dobrze mi znanych warzyw. Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazku i tak też się dzieje z wykorzystaniem tradycyjnych warzyw do stworzenia potraw, za którymi czasem nam tęskno na diecie eliminacyjnej. W ten sposób w mojej kuchni powstał ryż i ciasto do pizzy z kalafiora!
Inspirują mnie przeróżne przepisy wykorzystujące warzywa do nietypowych dań, jak cukinia w brownie cukiniowym, albo awokado jako baza do kremu czekoladowego. Cukinia też świetnie się sprawdza do przygotowaniu makaronu. Wystarczy zatemperować cukinię na specjalnej temperówce do warzyw, lekko zagotować w osolonej wodzie lub bulionie i gotowe!
Przepis na ryż i pizzę z kalafiora znalazłam na blogu Zdrowiej z SCD u Madzi 🙂 . Powracam na tego bloga z wielkim sentymentem, bo to właśnie tam zdobywałam swoją pierwszą wiedzę na temat diety eliminacyjnej zanim przeczytałam książkę Breaking the Vicious Cycle. To właśnie Madzia i jej historia zainspirowała mnie i zachęciła do zmiany żywienia, za co jestem jej ogromnie wdzięczna!!
Przepis na ryż z kalafiora:
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze cząstki, które blendujemy w blenderze. Dobrze jest to robić na raty po kilka cząstek, tak żeby każda z nich się ładnie rozsypała tworząc strukturę podobną do ryżu. Jeśli nie posiadamy odpowiedniej końcówki z długimi nożykami w blenderze, możemy zetrzeć kalafior na tarce.
Na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym lekko podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ryż z kalafiora oraz przyprawy i na małym ogniu, często mieszając, odparowujemy z niego wodę.
Smak ryżu z kalafiora bardzo miło mnie zaskoczył. Myślałam, że będzie to smakować jak zwykły pieczony kalafior, ale z dodatkiem cebulki i czosnku jest to wyborne danie!! Taki ryż może być dodatkiem do obiadu jako zamiennik zwykłego ryżu lub bazą do innych dań. Na pewno użyję go do przygotowania gołąbków!! Ale w pierwszej kolejności ryż posłużył mi jako baza do ciasta na bezglutenową pizzę 🙂
Z uwagi na to, że w mojej diecie nie ma żadnych produktów mlecznych, ponieważ bardzo źle na nie reaguję, nie mogłam sobie pozwolić na żółty ser w mojej pizzy, nawet taki, który jest dozwolony w diecie SCD. Sery dozwolone na diecie SCD to tradycyjne sery, w których podczas przygotowania w naturalny sposób eliminuje się zawartość laktozy, czyli cukru mlecznego, który jest silnym alergenem. Takim serem jest przykładowo prawdziwy cheddar. W moim przypadku oprócz laktozy problemem może być też kazeina, czyli białko występujące w mleku, dlatego trzymam się z dala od wszelkich produktów mlecznych. Jednak w moim domu są miłośnicy żółtego sera, bez którego pizza to nie pizza, dlatego musiałam przygotować dwie różne 🙂 .
Przepis na bezglutenową pizzę z żółtym serem:
Składniki:
- ryż z 1/2 główki kalafiora (przepis wyżej)
- 2 jajka
- 200 g startego żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano
- domowy koncentrat pomidorowy
- pomidorki koktajlowe
- pieczarki
- wiejska kiełbaska o dobrym składzie (bez cukru, bez glutenu i innych niepotrzebnych niespodzianek)
Przygotowanie:
Zacznijmy od przygotowania ciasta. W misce mieszamy ostudzony ryż z 1/2 główki kalafiora z 2 jajkami, połową startego sera i 1 łyżeczką oregano. Masę wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i formujemy ciasto o grubości według naszych upodobań. Pamiętajmy, że w zależności od grubości ciasta musimy też dostosować czas jego pieczenia. Ciasto, które widzicie na zdjęciu poniżej piekłam w 180 stopniach przez 15 min.
Po tym czasie ciasto wyciągamy, smarujemy je domowym koncentratem pomidorowym i układamy nasze dodatki (kiełbaskę, pieczarki, pomidorki) oprócz sera. Zapiekamy ponownie przez 10 minut. Znowu wyciągamy pizzę, posypujemy resztą żółtego sera i pozostawiamy w piekarniku jeszcze na 5 minut.
Przepis na bezglutenową pizzę BEZ żółtego sera:
Składniki:
- ryż z 1/2 główki kalafiora (przepis wyżej)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżeczka oregano
- domowy koncentrat pomidorowy (opcjonalnie )
- ogórki kiszone
- rukola
- pieczarki
- wiejska kiełbaska o dobrym składzie (bez cukru, bez glutenu i innych niepotrzebnych niespodzianek)
Przygotowanie:
Do przygotowania ciasta łączymy ryż z kalafiora, jajka, oregano, mąkę kasztanową i kokosową. Gotowe ciasto zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyciągamy, aby ułożyć na wierzchu pieczarki, kiełbaskę i ogórki kiszone. Jeśli w naszej diecie nie ma potrzeby eliminowania psianek, to zanim ułożymy składniki, możemy posmarować ciasto domowym przecierem pomidorowym. Zapiekamy ponownie przez 10 – 15 minut. Po wyciągnięciu posypujemy świeżą rukolą.
Smacznego i na zdrowie!