Jestem tym, co jem

Zdrowy deser jaglany

Wiele ciekawych i bardzo wartościowych produktów odkryłam dopiero na diecie eliminacyjnej. Tak też było z kaszą jaglaną. Kiedy z codziennego jadłospisu znika pszenica i inne glutenowe zboża, mleko i jego produkty, cukier rafinowany i wszelkie sklepowe gotowce, sięga się po coraz to inne zdrowe zamienniki, dzięki czemu jest mobilizacja do odkrywania nowych smaków. To niesamowita przygoda kulinarna, do której gorąco Was wszystkich zachęcam.

Dopiero za czwartym podejściem, udało mi się wprowadzić do swojej diety białą kaszę gryczaną i jaglaną. Jest to dla mnie duże osiągnięcie 😀 . Teraz mogę znowu rozkoszować się smakiem mojego ulubionego chleba na bazie tych kasz! Na Zdrowej Brzózce znajdziecie trzy różne wersje tego prostego, bezglutenowego i bardzo pożywnego chleba:

Moczenie kasz przez minimum 12 godzin i dokładne płukanie to podstawa ich prawidłowego przygotowania. Taki zabieg znacznie zmniejsza ilość szkodliwego kwasu fitynowego, który uwalnia się z ziaren, przez co kasze są lżejsze do strawienia. Kwas fitynowy znany jest z tego, że zaburza trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Kasze to bogactwo pełnowartościowych węglowodanów oraz błonnika, który pomaga naszym jelitom w procesie oczyszczania. Jednak nie każda dieta eliminacyjna pozwala na ich spożywanie. Dieta paleo, SCD czy protokół autoimmunologiczny eliminują zupełnie wszelkie zboża. Kiedy stosujemy dietę dla poprawienia zdrowia, kwestia wprowadzenia bezglutenowych zbóż jest indywidualna. To trzeba po prostu na sobie sprawdzić.

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

Przepis na zdrowy deser jaglany

Składniki na 4 pucharki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 150 ml wody
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 większe dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka karobu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy i zalewamy wodą. Pozostawiamy do namoczenia przez przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy ją ponownie, zalewamy mlekiem kokosowym z wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odstawiamy ugotowaną kaszę i zostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Następnie mieszamy ją z miodem i ekstraktem waniliowym.

Krem czekoladowy przygotowuje się błyskawicznie. Obrane banany blendujemy z kakao i karobem na gładką masę.

Na dnie pucharków nakładamy kaszę jaglaną, posypujemy ją łyżeczką wiórków kokosowych, a następnie zalewamy kremem czekoladowym. Na wierzchu dekorujemy rodzynkami, orzechami włoskimi lub innymi bakaliami.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.