Jestem tym, co jem

Pasztet warzywny z pieczoną papryką

Wśród moich świątecznych, zdrowych przysmaków znalazł się warzywny pasztet z pieczoną papryką. Do przygotowania tego przepisu zainspirowała mnie pasta marchwiowa z pieczoną papryką, którą kosztowałam podczas weekendu z jogą w Nieprześni. Był to cudowny, aktywnie spędzony weekend z przemiłymi ludźmi i pysznymi, zdrowymi smakołykami. Panie, które przygotowywały moje posiłki według diety eliminacyjnej, spisały się na medal!

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

Przepis na pasztet warzywny:

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej białej (niepalonej)

  • 2 większe marchewki

  • 3 czerwone papryki

  • 2 ziemniaki

  • 2 cebule

  • 2 mniejsze główki czosnku

  • 1 szklanka bulionu (przepis klik) lub wody

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu

  • sól, pieprz, kurkuma, rozmaryn

Przygotowanie:

Dzień wcześniej płuczemy kaszę gryczaną, zalewamy wodą i moczymy przez przynajmniej 12 godzin. Następnie znowu ją płuczemy,  zalewamy szklanką bulionu lub wody i blendujemy na gładką masę.

Marchew i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w skórce do miękkości.

Paprykę możemy obrać przed pieczeniem, albo ściągnąć skórkę po upieczeniu. Zapiekamy ją w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 – 30 minut.

Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i lekko podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, uważając, aby ich nie przypalić.

Ugotowaną marchew i ziemniaki obieramy. Dodajemy pieczoną paprykę i cebulkę z czosnkiem i olejem kokosowym. Doprawiamy dobrze solą, pieprzem i kurkumą. Całość blendujemy na gładką warzywną papkę, którą następnie dokładnie łączymy z masą z kaszy gryczanej.

Ciasto przelewamy do foremki, posypujemy rozmarynem i pieczemy w 200 stopniach przez około 50 minut.

Pasztet po upieczeniu musi oddać wilgoć, dlatego wyciągamy go z foremki razem z papierem do pieczenia na drewnianą deskę. Kiedy ostygnie i zrobi się zwarty, będzie idealny do krojenia i podania.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.