Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem

Jaglane muffiny z konfiturą

Jaglane muffinki z konfiturą to wyśmienita alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek dla tych, którzy rygorystycznie podchodzą do swoich zdrowych nawyków żywieniowych i nie mogą zrobić sobie odstępstwa od zdrowego żywienia. Do ich przygotowania zmobilizowała mnie koleżanka w pracy 🙂 Rozmawiałyśmy na temat wybuchu pączkomanii w ten słynny czwartek, kiedy koleżanka zapytała mnie co szykuję w swojej kuchni na ten dzień…

Z uwagi na dość napięty czas zmian w moim życiu przez ostatnie tygodnie, w ogóle nie brałam pod uwagę tego, żeby eksperymentować w moim piekarniku z czymś co mogłoby zastąpić mi pączka w Tłusty Czwartek. Jednak mobilizacja koleżanki była tak skuteczna, że od razu różne pomysły same zaczęły mi przychodzić do głowy. Nie było już innego wyjścia, jak sklecić to w jakąś całość, wrzucić do miski  i z radością, ale też lekką niepewnością, oczekiwać na rezultat 🙂 .

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

[mc4wp_form id=”1736″]

Jak pączek, to najlepszy z różą. Niestety w swojej spiżarni nie miałam konfitury z róży, ale doszłam do wniosku, że wykorzystam swoje zapasy mrożonych owoców. Połączyłam truskawki ze śliwkami i odrobiną rabarbaru. Przygotowałam z nich domową, gęstą konfiturę według tego samego przepisu jak moje inne przetwory owocowe bez cukru (klik). Smak nadzienia owocowego do muffinek wyszedł naprawdę satysfakcjonujący 🙂 . Jeśli nie macie akurat takiego zestawu owoców pod ręką, nic straconego. Możecie użyć jakiejkolwiek domowej konfitury  bez cukru.

 

Przepis na jaglane muffinki z konfiturą:

Składniki:

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 banany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • słoik domowej konfitury owocowej bez cukru (u mnie truskawki, śliwki i rabarbar)

Przygotowanie:

Dzień wcześniej płuczemy kaszę jaglaną i zalewamy ją wodą. Powinna wymoczyć się przynajmniej przez 12 godzin. Następnie ponownie płuczemy kaszę, dodajemy do niej pokrojonego banana, jajka, mleko kokosowe, rozpuszczony olej kokosowy, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli, sodę i ocet jabłkowy. Całość blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy wiórki i mąkę kokosową, cały czas mieszając. Ciasto nie może wyjść za suche, raczej lekko lejące.

Rozkładamy papierowe foremki do muffinek na blasze i przystępujemy do nakładania ciasta i konfitury. Na dno  każdej foremki ląduje łyżka ciasta. Na warstwę ciasta nakładamy pełną łyżeczkę konfitury, a na wierzch znowu łyżka ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Zupełnie nie wiem jak to się stało, że w mojej kuchni nadal nie ma specjalnej blachy do pieczenia muffinek. Przypominam sobie o niej, kiedy mam już rozłożone składniki, dlatego moje muffinki wychodzą niskie, ale szerokie. Jeśli macie taką blachę, na pewno Wasze wypieki wyjdą bardziej okazałe :).

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.