Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem

Magiczny chleb gryczany

Dlaczego magiczny? Ponieważ smakuje nawet tym, co nie znoszą kaszy gryczanej. Od kiedy mogłam wprowadzić kaszę gryczaną do diety to piekę go na okrągło 🙂 . Jest to świetny zamiennik tradycyjnego chleba. Jedna kromka tego chleba potrafi zapewnić uczucie sytości na długo. Można z niego robić grzanki i tosty, a sposób przygotowania jest banalnie prosty i nie wymaga dużo pracy 🙂 .

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 700 ml wody x 2
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Przepłucz kasze i zalej ją wodą (około 700 ml) tak, żeby cała była przykryta wodą i zostaw na noc. Rano przelej kasze na sito i przepłucz ją porządnie. W ten sposób pozbywamy się substancji, które przeszkadzają w późniejszym procesie trawienia (kwas fitynowy). Znowu zalej kaszę wodą (około 700 ml) tak, żeby była przykryta wodą i zostaw ją na cały dzień. Wieczorem odlej nadmiar wody jeśli kasza jej nie wchłonie (powinno jej zostać na równo z powierzchnią kaszy), dodaj sól i zblenduj blenderem, ale nie na gładką masę – ma zostać trochę grudek. Przelej masę do brytfanki i włóż do zimnego piekarnika na noc albo owiń ściereczką i odstaw w zaciszne miejsce. Przez noc zrobi się brzuszek 🙂 . Piecz z rana w temperaturze 200 stopni przez 50 – 55 min (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjmij go, daj mu ostygnąć chwile w brytfance, a potem wyciągnij na deskę, żeby oddał trochę wilgoci.

Można dodawać do chleba różne dodatki: zioła, płatki paprykowe, nasiona,  co kto lubi, ale lepiej zacząć od wersji podstawowej. Jeśli chcesz użyć nasion czy orzechów pamiętaj, żeby je namoczyć w wodzie przez noc zanim je dodasz do ciasta.

Smacznego!

 

 



Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)



Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.