Dlaczego magiczny? Ponieważ smakuje nawet tym, co nie znoszą kaszy gryczanej. Od kiedy mogłam wprowadzić kaszę gryczaną do diety to piekę go na okrągło 🙂 . Jest to świetny zamiennik tradycyjnego chleba. Jedna kromka tego chleba potrafi zapewnić uczucie sytości na długo. Można z niego robić grzanki i tosty, a sposób przygotowania jest banalnie prosty i nie wymaga dużo pracy 🙂 .
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 700 ml wody x 2
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
Przepłucz kasze i zalej ją wodą (około 700 ml) tak, żeby cała była przykryta wodą i zostaw na noc. Rano przelej kasze na sito i przepłucz ją porządnie. W ten sposób pozbywamy się substancji, które przeszkadzają w późniejszym procesie trawienia (kwas fitynowy). Znowu zalej kaszę wodą (około 700 ml) tak, żeby była przykryta wodą i zostaw ją na cały dzień. Wieczorem odlej nadmiar wody jeśli kasza jej nie wchłonie (powinno jej zostać na równo z powierzchnią kaszy), dodaj sól i zblenduj blenderem, ale nie na gładką masę – ma zostać trochę grudek. Przelej masę do brytfanki i włóż do zimnego piekarnika na noc albo owiń ściereczką i odstaw w zaciszne miejsce. Przez noc zrobi się brzuszek 🙂 . Piecz z rana w temperaturze 200 stopni przez 50 – 55 min (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjmij go, daj mu ostygnąć chwile w brytfance, a potem wyciągnij na deskę, żeby oddał trochę wilgoci.
Można dodawać do chleba różne dodatki: zioła, płatki paprykowe, nasiona, co kto lubi, ale lepiej zacząć od wersji podstawowej. Jeśli chcesz użyć nasion czy orzechów pamiętaj, żeby je namoczyć w wodzie przez noc zanim je dodasz do ciasta.
Smacznego!
Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Napewno spróbuję ☺