Goździki, imbir, kardamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa i cynamon cejloński to moja ulubiona mieszanka przyprawowa. Idealna do pierników i innych wypieków, szczególnie w zimie z uwagi na swoje rozgrzewające właściwości. Rozgrzewające, bo przyspieszające przemianę materii, ale nie tylko, ponieważ te przyprawy znane są także z działania silnie przeciwzapalnego i przeciwpasożytniczego. W połączeniu z białą kaszą gryczaną i suszoną śliwką tworzą zdrową przekąskę usprawniającą trawienie.
Przed Świętami Bożego Narodzenia testowałam różne wersje gryczanych pierników, ale ten przepis powstał przez pomyłkę 🙂 . Kiedy w natłoku świątecznych przygotowań, gdzieś pomiędzy pasztetem warzywnym, a barszczem, szykując składniki na pierniczki, zamiast nastawić kaszę z przyprawami do gotowania, chwyciłam za blender i zblendowałam surową kaszę tak jak na chleb gryczany (klik). W trakcie blendowania oprzytomniałam co robię, jednak po chwili wybuchu złości stwierdziłam, że to może wcale nie jest taki zły pomysł…
Zblendowałam kaszę na gładką masę, dodałam pokrojone śliwki i z wielką nadzieją, że 0,5 kg kaszy nie pójdzie na zmarnowanie, włożyłam pierniczki do piekarnika. Jakież było moje zaskoczenie, że ta pomyłka okazała się strzałem w dziesiątkę 🙂 .
Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂
[mc4wp_form id=”1736″]
Przepis na gryczane pierniczki z suszoną śliwką:
Składniki:
- 2 szklanki suchej, białej kaszy gryczanej (niepalonej)
- 200 g suszonych śliwek
- 2 banany
- 100 ml wody ze śliwek
- 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki cukru kokosowego lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- kilka rozgniecionych goździków
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Składniki na polewę:
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin
- 1 płaska łyżka miodu lub cukru kokosowego
- 1 łyżka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki kakao w proszku
Przygotowanie:
Dzień wcześniej płuczemy kaszę i zalewamy ją wodą. Śliwki zalewamy niewielką ilością przegotowanej, gorącej wody – 100 ml wody ze śliwek dodamy później do ciasta, dlatego im mniejsza jej ilość, tym mocniejszy będzie wyciąg. Warto też wybrać śliwki bez konserwantów, w samym oleju.
Kasza i śliwki powinny się moczyć przynajmniej 12 godzin.
Następnego dnia odcedzamy śliwki, pozostawiając 100 ml wyciągu. Namoczone śliwki kroimy w paseczki. Kaszę ponownie płuczemy i odcedzamy. Łączymy ją z wodą ze śliwek, przyprawami, cukrem kokosowym lub miodem, pokrojonymi bananami i mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy.
Ciasto nakładamy na blachę z papierem do pieczenia w formie małych placków.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 – 25 minut.
W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. W łyżce gorącej przegotowanej wody rozpuszczamy 1/2 łyżeczki żelatyny trzymając garnuszek cały czas na małym gazie. Jak tylko żelatyna rozpuści się, dodajemy olej kokosowy i miód dokładnie mieszając szybkimi ruchami, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec wsypujemy kakao i znowu dokładnie mieszamy.
Kiedy polewa i pierniczki przestygną, nakładamy czekoladę pędzelkiem.
Smacznego i na zdrowie!