Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Omlet chia z truskawkami

Omlet chia z truskawkami

Omlet chia z truskawkami to kolejny spontaniczny przepis na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie na słodko. Po całodniowym poście poprzedniego dnia wstałam z wilczym apetytem. Chciałam sobie dogodzić zdrowym śniadaniem i pomyślałam – omlet! Ale nie taki zwyczajny omlet, a wypasiony dobrociami takimi jak nasiona chia, mąka konopna i truskawki, póki jeszcze są 😉 .

Na Zdrowej Brzózce znajdziecie już propozycje na omletowe wariacje bezglutenowe (klik). Poprzednie przepisy bazowały na mące kokosowej (klik), ponieważ moja dieta eliminacyjna (klik), a raczej stan moich jelit 😉 wówczas nie uwzględniał innych możliwości. Ostatnio udało mi się wprowadzić sporo nowości, takich jak nasiona chia (klik), mąka konopna, czy komosa ryżowa (klik). Dlatego korzystam i tworzę na talerzu tak urozmaicone posiłki jak ten pyszny omlet 😀 .

W poniższym przepisie na omlet można zastosować albo gotowe mleko kokosowe, w którego składzie jest tylko ekstrakt kokosowy i woda, albo mus kokosowy, który rozpuszczamy w ciepłej wodzie uzyskując w ten sposób taką ilość mleka kokosowego jaką akurat potrzebujemy 😉 . Przygotowywanie mleka z musu kokosowego to bardzo praktyczne rozwiązanie.

Wspomniałam we wstępie o poście… Od dwóch miesięcy stosuję regularnie dwa razy w tygodniu głodówki i muszę przyznać, że jest to strzał w dziesiątkę! Swoje obserwacje i efekty na pewno opiszę w osobnym wpisie niebawem 😉 . Wyobraźcie sobie jak znakomicie smakuje  śniadanie po takim poszczeniu…

Przepis bezglutenowy omlet chia z truskawkami:

Składniki na jeden spory omlet na wilczy apetyt:

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżeczka mąki konopnej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mleka kokosowego lub 1 łyżeczka musu kokosowego rozpuszczonego w 3 łyżkach ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 banan
  • truskawki

Przygotowanie:

Jajka łączymy z mlekiem kokosowym, dodajemy nasiona chia, mąkę konopną, mąkę kokosową i cukier kokosowy. Łączymy dokładnie wszystkie składniki.


Na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym podgrzewamy pół pokrojonego banana i kilka pokrojonych truskawek. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane ciasto, przykrywamy patelnię pokrywką i na małym ogniu ścinamy omlet.

Gotowy omlet zsuwamy z patelni na talerz  i ubieramy owockami 🙂 .

Smacznego i na zdrowie!

 

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.