Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem

Zupa z kiszonych ogórków i liści winorośli

Zupa z kiszonych ogórków i liści winorośli

Mój zeszłoroczny szok związany z kulinarnym wykorzystaniem liści z winorośli w tym roku trwa nadal 😉 Liście winorośli i ich lecznicze właściwości są dla mnie wielkim odkryciem. Napar z suszonych liści (klik) to mój codzienny rytuał, a w sezonie chętnie stosuję świeże liście w kuchni. Tym razem wykorzystałam je w zupie ogórkowej.

Młode liście winorośli to źródło przeciwzapalnych składników gojących chore jelita. Możemy parzyć świeże liście, tak jak parzymy świeże zioła. Jednak warto zebrać je i wysuszyć w większej ilości, żeby mieć zapas na cały rok do przygotowania leczniczego naparu (klik).

Surowy liść winorośli w smaku przypomina trochę szczaw. Liście sprawdziły się do przygotowania gołąbków (klik), a tym razem dodałam je do zupy z ogórków kiszonych i muszę przyznać, że posmakowało mi to połączenie. Nawet mój mąż, który nie przepada za kwaśnymi zupami, przyznał, że z każdą łyżką smakowało mu coraz bardziej 😀 .

Przepis na zupę z kiszonych ogórków i liści winorośli:
Składniki:

  • 1 litr bulionu (klik)
  • 0,5 litra wody
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 9 liści z winorośli
  • 3 kiszone ogórki
  • woda z kiszonych ogórków do podrasowania smaku według własnych upodobań
  • 1 kopiata łyżeczka kurkumy
  • pieprz, sól
  • świeży koper, natka pietruszki

Przygotowanie:

Obrane marchewki i cebulę kroimy i gotujemy w wodzie do miękkości. Dolewamy wywaru z kości (klik), dodajemy pokrojone liście winorośli bez ogonków i gotujemy przez 10 minut, po czym blendujemy zupę.
Następnie dodajemy starte wcześniej na tarce o drobnych oczkach ogórki kiszone, doprawiamy i ewentualnie dolewamy wody z ogórków do smaku.

Zagotowujemy zupkę i podajemy ze świeżą zieleninką 😉 .

Smacznego i na zdrowie! 😉

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.