Zupa z kiszonych ogórków i liści winorośli
Mój zeszłoroczny szok związany z kulinarnym wykorzystaniem liści z winorośli w tym roku trwa nadal 😉 Liście winorośli i ich lecznicze właściwości są dla mnie wielkim odkryciem. Napar z suszonych liści (klik) to mój codzienny rytuał, a w sezonie chętnie stosuję świeże liście w kuchni. Tym razem wykorzystałam je w zupie ogórkowej.
Młode liście winorośli to źródło przeciwzapalnych składników gojących chore jelita. Możemy parzyć świeże liście, tak jak parzymy świeże zioła. Jednak warto zebrać je i wysuszyć w większej ilości, żeby mieć zapas na cały rok do przygotowania leczniczego naparu (klik).
Surowy liść winorośli w smaku przypomina trochę szczaw. Liście sprawdziły się do przygotowania gołąbków (klik), a tym razem dodałam je do zupy z ogórków kiszonych i muszę przyznać, że posmakowało mi to połączenie. Nawet mój mąż, który nie przepada za kwaśnymi zupami, przyznał, że z każdą łyżką smakowało mu coraz bardziej 😀 .
Przepis na zupę z kiszonych ogórków i liści winorośli:
Składniki:
- 1 litr bulionu (klik)
- 0,5 litra wody
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 9 liści z winorośli
- 3 kiszone ogórki
- woda z kiszonych ogórków do podrasowania smaku według własnych upodobań
- 1 kopiata łyżeczka kurkumy
- pieprz, sól
- świeży koper, natka pietruszki
Przygotowanie:
Obrane marchewki i cebulę kroimy i gotujemy w wodzie do miękkości. Dolewamy wywaru z kości (klik), dodajemy pokrojone liście winorośli bez ogonków i gotujemy przez 10 minut, po czym blendujemy zupę.
Następnie dodajemy starte wcześniej na tarce o drobnych oczkach ogórki kiszone, doprawiamy i ewentualnie dolewamy wody z ogórków do smaku.
Zagotowujemy zupkę i podajemy ze świeżą zieleninką 😉 .
Smacznego i na zdrowie! 😉