Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem

Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Zupa krem brokułowo- szpinakowa

Zupy kremowe mają coś w sobie. Niby nic takiego ciekawego, bo to tylko zblendowane warzywa, a jednak jak już się ją przygotuje, cieszy smakiem i wyglądem, aż chce się do nich wracać. Być może podświadomie kojarzymy je z czasem naszego dzieciństwa, bo przecież to właśnie w takiej formie poznawaliśmy nowe smaki zaraz po mleku matki. Czy słusznie, to już inna kwestia, bo teraz coraz częściej zaleca się podawanie dzieciom warzyw i owoców w całości od samego początku urozmaicania diety. Myślę, że ta zupka brokułowo-szpinakowa jest odpowiednia dla każdego, bez względu na wiek 😉 .

Moje zupy kremowe są intensywne w smaku, ponieważ zawsze gotuję je na bulionie z kości (klik), który prawie zawsze mam pod ręką, albo świeży, albo mrożony. Od czasu, gdy odkryłam jego magiczne właściwości zdrowotne, staram się go gotować raz w tygodniu 😉 . Na Zdrowej Brzózce znajdziecie także przepis na krem z dyni z kurkumą (klik)„dziki” krem z pokrzywy (klik) oraz aromatyczny krem z kalafiora z trawą cytrynową (klik).

Przepis na kremową zupę brokułowo-szpinakową:
Składniki:

  • 1 szt brokułu
  • 450 g szpinaku mrożonego lub 250 g świeżego
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 por
  • 1 litr bulionu (klik)
  • 1 litr wody
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, mielona gałka muszkatołowa, mielone ziele angielskie

Przygotowanie:

Brokuł płuczemy i dzielimy na mniejsze cząstki. Zalewamy wrzącą wodą, aby nie utracił koloru 😉 . Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki i pora. Gotujemy warzywa w wodzie przez 15 minut, po czym dolewamy litr bulionu, dodajemy szpinak i całość zagotowujemy.

Kiedy zupa zabulgocze, blendujemy wszystko doprawiając ją przyprawami od serca 😉 . Po zblendowaniu i doprawieniu należy ją ponownie zagotować – uwaga, bo bulgoczący krem lubi pryskać, dlatego użyj przykrywki. Kiedy krem zabulgocze, jest gotowy 😀 .

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.