Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem

Zupa krem z dyni, batatów i czerwonej soczewicy

Zupa krem z dyni, batatów i czerwonej soczewicy

Zatęskniłam za dynią… Z roku na rok coraz bardziej doceniam sezonowość warzyw i owoców i tą radość, kiedy pojawiają się pierwsze tegoroczne dynie. Część dyni zapiekłam i wykorzystałam do ajvaru (klik), a reszta znalazła się w zupie w towarzystwie batatów i czerwonej soczewicy.

Powstała gęsta, delikatna w smaku i sycąca zupa w złotym kolorze. Zdecydowanie różni się smakiem od zupy dyniowej z imbirem (klik), którą wolę gotować w chłodniejsze dni, ponieważ cudownie rozgrzewa ciało. Na zupkę z imbirem przyjdzie jeszcze czas, a póki co bataty i czerwona soczewica to jest to.

Jest to pierwsza zupa na Zdrowej Brzózce gotowana na samej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego, bez bulionu. Ostatnio coraz mniej mięsa i wywarów z kości w mojej diecie. Chodzi mi po głowie zrezygnowanie z tych produktów całkiem, ale wówczas pasuje jeść więcej strączków, aby dostarczyć sobie biało, a te z kolei dla jelit są dość ciężkie. Na szczęście wcześniej namoczona, a potem zblendowana czerwona soczewica w zupie jest dość łagodna dla jelit i delikatna w smaku. Świetne dopełnia smak warzywnych kremów.

Przepis na krem z dyni, batatów i czerwonej soczewicy:

Składniki:

– 1 mała dynia hokkaido

– 2 bataty

– 1 żółta cukinia

– 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy

– 6 łyżek oleju kokosowego

– liście naci świeżego selera

– 1,5 litra wody

– sól, pieprz

– 1 czubata łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Dzień wcześniej lub chociaż kilka godzin wcześniej zalewamy soczewicę wodą, aby spęczniała i dobrze namokła. Przed gotowaniem dobrze ją płuczemy.

Warzywa myjemy. Bataty obieramy ze skórki i kroimy. Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy. Jeżeli cukinia ma duże, twarde pestki, oczyszczamy ją i kroimy. Zagotowujemy wodę z olejem kokosowym, wkładamy wypłukaną soczewicę i warzywa. Gotujemy aż dynia zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną nać selera. Gorącą zupę blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.

Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.