Zupa krem z dyni, batatów i czerwonej soczewicy
Zatęskniłam za dynią… Z roku na rok coraz bardziej doceniam sezonowość warzyw i owoców i tą radość, kiedy pojawiają się pierwsze tegoroczne dynie. Część dyni zapiekłam i wykorzystałam do ajvaru (klik), a reszta znalazła się w zupie w towarzystwie batatów i czerwonej soczewicy.
Powstała gęsta, delikatna w smaku i sycąca zupa w złotym kolorze. Zdecydowanie różni się smakiem od zupy dyniowej z imbirem (klik), którą wolę gotować w chłodniejsze dni, ponieważ cudownie rozgrzewa ciało. Na zupkę z imbirem przyjdzie jeszcze czas, a póki co bataty i czerwona soczewica to jest to.
Jest to pierwsza zupa na Zdrowej Brzózce gotowana na samej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego, bez bulionu. Ostatnio coraz mniej mięsa i wywarów z kości w mojej diecie. Chodzi mi po głowie zrezygnowanie z tych produktów całkiem, ale wówczas pasuje jeść więcej strączków, aby dostarczyć sobie biało, a te z kolei dla jelit są dość ciężkie. Na szczęście wcześniej namoczona, a potem zblendowana czerwona soczewica w zupie jest dość łagodna dla jelit i delikatna w smaku. Świetne dopełnia smak warzywnych kremów.
Przepis na krem z dyni, batatów i czerwonej soczewicy:
Składniki:
– 1 mała dynia hokkaido
– 2 bataty
– 1 żółta cukinia
– 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
– 6 łyżek oleju kokosowego
– liście naci świeżego selera
– 1,5 litra wody
– sól, pieprz
– 1 czubata łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Dzień wcześniej lub chociaż kilka godzin wcześniej zalewamy soczewicę wodą, aby spęczniała i dobrze namokła. Przed gotowaniem dobrze ją płuczemy.
Warzywa myjemy. Bataty obieramy ze skórki i kroimy. Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy. Jeżeli cukinia ma duże, twarde pestki, oczyszczamy ją i kroimy. Zagotowujemy wodę z olejem kokosowym, wkładamy wypłukaną soczewicę i warzywa. Gotujemy aż dynia zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną nać selera. Gorącą zupę blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
Smacznego i na zdrowie!