Jestem tym, co jem

Surówka z kiszonych buraków

Surówka z kiszonych buraków

Zakwas z buraków (klik) to często nastawiana kiszonka w moim domu. Naturalna fermentacja wytwarza drogocenne dla naszych jelit kultury bakterii, ale burak to przede wszystkim żelazo i witaminy. Spory zastrzyk minerałów jak na jeden produkt. Szukając pomysłów na wykorzystanie ukiszonych buraków, wpadła mi do głowy ta prosta surówka.

Przepisów na zakwas buraczany znajdziecie pełno. U mnie w kuchni od kilku lat buraczki kiszą się według przepisu, który wrzuciłam na bloga (klik). Z kiszonych buraków możemy oczywiście ugotować tradycyjnie barszcz, ale polecam Wam spróbować zapiec buraczki kiszone z piekarnika (klik). Jeśli pokroimy je na cienkie plasterki, wyjdą nam buraczane, kwaśne chipsy!

Kiszony burak jest idealnym składnikiem do surówek. Najlepiej zetrzeć go na tarce i połączyć z innymi warzywami, czy owocami. Do mojej surówki dołączyła marchew i jabłko.

Przepis na surówkę z kiszonych buraków:

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa ścieramy na tarce i dokładnie mieszamy z miodem, octem, oliwą i czosnkiem niedźwiedzim. Surówkę przekładamy do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce. Możemy ją jeść od razu, ale lepsza jest w smaku gdy się “przegryzie” na drugi dzień. Większą ilość surówki możemy poporcjować do mniejszych słoików i przechowywać w lodówce do siedmiu dni.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.