
Surówka z kiszonych buraków
Zakwas z buraków (klik) to często nastawiana kiszonka w moim domu. Naturalna fermentacja wytwarza drogocenne dla naszych jelit kultury bakterii, ale burak to przede wszystkim żelazo i witaminy. Spory zastrzyk minerałów jak na jeden produkt. Szukając pomysłów na wykorzystanie ukiszonych buraków, wpadła mi do głowy ta prosta surówka.


Przepisów na zakwas buraczany znajdziecie pełno. U mnie w kuchni od kilku lat buraczki kiszą się według przepisu, który wrzuciłam na bloga (klik). Z kiszonych buraków możemy oczywiście ugotować tradycyjnie barszcz, ale polecam Wam spróbować zapiec buraczki kiszone z piekarnika (klik). Jeśli pokroimy je na cienkie plasterki, wyjdą nam buraczane, kwaśne chipsy!

Kiszony burak jest idealnym składnikiem do surówek. Najlepiej zetrzeć go na tarce i połączyć z innymi warzywami, czy owocami. Do mojej surówki dołączyła marchew i jabłko.
Przepis na surówkę z kiszonych buraków:
Składniki:
- 3 kiszone buraki (klik)
- 3 marchewki
- 3 jabłka
- 1 płaska łyżka miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego (klik)
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki czosnku niedźwiedziego


Przygotowanie:
Wszystkie warzywa ścieramy na tarce i dokładnie mieszamy z miodem, octem, oliwą i czosnkiem niedźwiedzim. Surówkę przekładamy do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce. Możemy ją jeść od razu, ale lepsza jest w smaku gdy się „przegryzie” na drugi dzień. Większą ilość surówki możemy poporcjować do mniejszych słoików i przechowywać w lodówce do siedmiu dni.
Smacznego i na zdrowie!



Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Świetny pomysł. Mam większą ilość buraczkow kiszonych, czy taka surówkę można pastwryzowac żeby była na dłużej do przechowywania?
Jeśli zapasteryzujesz to buraczki stracą swoje dobre bakterie. Nigdy nie próbowałam tego robić akurat z tą surówką 🙂