Pieczone ziemniaczki na ostro
Pieczone ziemniaczki Zdrowej Brzózki z kurkumą i czosnkiem niedźwiedzim (klik) to idealny zamiennik chipsów na imprezkę ze znajomymi. Ale żeby nie było nudno, powstała druga wersja, bardziej na ostro! Dużo słodkiej i wędzonej papryki, pieprz cayenne oraz rozmaryn nadają ziemniaczkom niepowtarzalnego smaku 😉
Pomysł na te ziemniaczki powstał podczas pichcenia potraw na wieczorne spotkanie z „moto” znajomymi. Staram się przemycać coraz więcej swoich zdrowych potraw zarówno rodzinie, jak i znajomym. Zastanawiam się jak bardzo nasi goście bali się co dostaną jeść 😀 Ciekawe czy przyjdą następnym razem? 😉
Pieczone ziemniaki na zimno to świetne danie dla naszych jelit, a właściwie dla naszych dobroczynnych bakterii, ponieważ są źródłem opornej skrobi, która, jak sama nazwa na to wskazuje, opiera się procesowi trawienia. To znaczy, że nasze enzymy nie są w stanie jej strawić do części pierwszych, a to doskonała wiadomość dla mikroflory jelit, która z wielką chęcią się nią zajmie 😉
Przepis na pieczone ziemniaczki na ostro:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- spora szczypta pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka rozmarynu
Przygotowanie:
W zależności od tego skąd pochodzą nasze ziemniaki, obieramy je lub tylko dokładnie myjemy i kroimy na przynajmniej 4 części. Jeśli chcemy ziemniaczki przygotować w formie zdrowej wersji chipsów na imprezę, pokrójmy je drobniej.
W małym garnuszku łączymy olej kokosowy z octem i przyprawami, lekko podgrzewając, aby składniki lepiej się połączyły.
Przekładamy ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, polewamy przygotowaną marynatą i dokładnie mieszamy, aby wszystkie miały jednakową intensywność smaku. Następnie posypujemy ziemniaczki rozmarynem.
Pokrojone ziemniaki możemy też wymieszać z paprykową marynatą w wysokim garnku – będzie wygodniej 😉 .
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Na 10 min przed końcem pieczenia włączamy termoobieg. Jeśli ziemniaki są pokrojone drobniej, na pewno szybciej będą gotowe, więc dostosujmy wtedy odpowiednio długość ich pieczenia 😉 .
Smacznego i na zdrowie!