Domowa spiżarka Jestem tym, co jem

Ogórki kiszone z liśćmi winorośli

Ogórki kiszone z liśćmi winorośli

Ogórki, chrzan, czosnek, koper, woda i sól – tak niewiele, a otrzymujemy niesamowicie zdrowe i pyszne  ogórki kiszone. Kiedyś lubiłam tylko ich smak, a teraz bardziej doceniam ich walor zdrowotny. Dbając o florę bakteryjną jelit warto każdego dnia chociaż do jednego posiłku dodać produkt naturalnej fermentacji, aby wzmocnić nasz naturalny mikrobiom (klik).  Poszukując nowych smaków postanowiłam zakisić ogórki w towarzystwie liści winorośli.

W każdej rodzinie  tradycyjne przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a już szczególnie cenione są receptury na przetwory. Gromadzenie zapasów warzywnych i owocowych w słoikach dla niektórych to wręcz hobby 😉 Takie hobby jest bardzo praktyczne, bo korzysta na tym cała rodzina! Ach… jak przyjemnie jest otworzyć w zimie słoik pełen letnich dobroci, a jeszcze przyjemniej kiedy przygotowaliśmy go sami w domu :D.

Zamykając lato w słoiku zadbajmy o to, aby nie zepsuć naturalnych wartości odżywczych warzyw i owoców zbędnym cukrem rafinowanym (klik), czy octem spirytusowym.

Domowe przetwory możemy wykonać wykorzystując różne zdrowe zamienniki, takie jak naturalny ocet jabłkowy (klik), miód, cukier kokosowy, zioła i inne naturalne przyprawy oraz oczywiście sól.

Na Zdrowej Brzózce znajdziecie kilka propozycji na zdrowe wersje tradycyjnych przetworów:

Kiszonki zdecydowanie królują w mojej spiżarce z uwagi na ich zbawienny wpływ na florę bakteryjną jelit (klik). Dbając o kondycję jelit, które są uznawane za nasz drugi mózg(klik) oraz zdrowie całego organizmu, zaraz po załagodzeniu stanów zapalnych w jelitach, należy się skupić na odbudowaniu ich naturalnej mikrobioty, ponieważ to tam się wszystko zaczyna! Niestety zanieczyszczenie środowiska, w którym żyjemy, atakuje naszych bakteryjnych sprzymierzeńców każdego dnia, dlatego tak istotne jest dostarczenie świeżej porcji dobroczynnych stworzonek każdego dnia. Oprócz dobrej jakości gotowych suplementów probiotycznych, możemy stosować produkty naturalnej fermentacji. Kiszenie to fermentacja mlekowa, która przedłuża trwałość warzyw i owoców, a przy okazji powstałe bakterie dbają o nasze jelita.

Przepis na ogórki kiszone z liśćmi winorośli:

Składniki:

  • świeże ogórki
  • świeży koper włoski
  • świeże liście winorośli
  • czosnek polski
  • chrzan
  • woda
  • sól kamienna kłodawska

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy je w wodzie na kilka godzin, aby je nawodnić. Będą przez to sprężyste i chrupkie po ukiszeniu, chociaż bardzo wiele zależy też od odmiany ogórków.

Słoiki i nakrętki dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Możemy je również wyparzyć w rozgrzanym piekarniku.

Na dno każdego słoika układamy po trzy ząbki czosnku, kawałek chrzanu, kopru włoskiego i po jednym liściu z winorośli.

Następne układamy dosyć ciasno ogórki.

Do przygotowania solanki potrzebujemy letniej przegotowanej wcześniej wody oraz sól w proporcji jednej łyżki soli kłodawskiej na jeden litr wody.

Zalewamy ułożone ogórki w słoikach przestudzoną solanką, pamiętając o tym, aby wszystkie ogórki były zanurzone w wodzie.

Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na podstawce, ponieważ podczas fermentacji ze słoików będzie wyciekać woda. Po kilku dniach, kiedy proces fermentacji ustanie, słoiki przenosimy do chłodnej spiżarki ;).

Smacznego i na zdrowie!

 

 

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.