Sezon truskawek w pełni, zatem w mojej kuchni popełniłam istne truskawkowe szaleństwo. Efekt wizualny i smakowy jest obłędny!! Tych tortów w bieżącym sezonie zrobię pewnie kilka… Już robię drugi 😛 Przepis wydaje się skomplikowany, ale całość przygotowałam w 1,5 godziny pichcąc w międzyczasie jeszcze obiad 🙂 .
Przepis na torcik truskawkowy:
Składniki na formę o 27 cm średnicy.
Składniki na ciasto:
– 4 jajka
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu
– 4 łyżki mąki kokosowej
– ½ łyżeczki sody
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– szczypta soli
Składniki na masę kokosowo-bananową:
– 700 ml mleka kokosowego
– 2 dojrzałe banany
– 2 i 1/2 łyżki żelatyny
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na galaretkę truskawkową:
– 500 ml zblendowanych truskawek
– 100 ml wody
– 3 łyżki cukru kokosowego
– 2 łyżki żelatyny
– kilkanaście truskawek i borówek w całości
Przygotowanie:
Zacznijmy od ciasta. Wbijamy jajka do miski, dodajemy miód i olej kokosowy (o tej porze roku jest na tyle płynny, że nie musimy go roztapiać). Wszystko dobrze mieszamy, po czym dodajemy sodę, ocet jabłkowy (troszkę się zapieni J ), szczyptę soli i nadal mieszamy. Następnie dodajemy po łyżce mąkę kokosową i dokładnie mieszamy. Konsystencja ciasta powinna być lekko zwarta, jak na zdjęciu poniżej.
Ciasto rozprowadzamy w formie na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 – 20 minut. Moja forma miała 27 cm średnicy.
Podczas pieczenia ciasta możemy już przejść do przygotowania białej wkładki. Połowę ilości mleka kokosowego blendujemy z bananami i ekstraktem waniliowym, a resztę dobrze podgrzewamy, ponieważ będziemy w niej rozpuszczać żelatynę. Kiedy żelatyna rozpuści się, musimy schłodzić ten płyn zanim połączymy go z pozostałą bananową częścią.
Masę kokosowo- bananową wylewamy na ostygnięty spód naszego tortu i wkładamy do zamrażarki na przynajmniej pół godziny, tak żeby masa zastygła.
W tym czasie blendujemy truskawki – potrzebujemy 500 ml musu. W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy cukier kokosowy i żelatynę, schładzamy ją i łączymy z musem truskawkowym.
Kiedy masa kokosowa zastygnie, układamy na jej wierzchu całe truskawki i borówki, a następnie zalewamy galaretką truskawkową. Znowu nasz torcik ląduje w zamrażarce na jakieś 30 min. Nawet taki bardziej zmrożony fajnie smakuje 🙂
Smacznego i na zdrowie 🙂