Sezon truskawek jeszcze trwa, dlatego zaproponuję Wam szybkie i proste w przygotowaniu, ale zdrowe i bezglutenowe ciasto, które idealnie się z nimi komponuje. Smak ciasta wyszedł tak dobry, że na pewno posłuży mi jako baza do innych owoców jak borówki, czy jabłka. Sycące, zdrowe i pyszne ciasto w sam raz do pracy na lunch lub do niedzielnej kawy 🙂 .
Truskawki to taki owoc, na który czeka się prawie cały rok, przez co tak cieszą i smakują, gdy się pojawią. Przez to również mamy tendencję do przejadania się nimi – a przynajmniej u mnie się to pojawiło ;P . Niestety truskawki mają bardzo drobne, ale ostre pestki, w dużych ilościach na powierzchni owocu. Takie pestki działają trochę jak druciak na nasze jelita. Jednym to pasuje, bo oczyszczają się szybciej i łatwiej, ale w moim przypadku, kiedy walczę o dobrą kondycję jelit i zagojenie ich ścianek, takie pestki mogą tylko nasilić niepożądane objawy. Jeśli czujemy, że pestki za bardzo podrażniają nasze jelita, można obrać truskawki.
Przepis na ciasto idealne do zapiekania owoców:
Składniki:
– 100 ml mleka kokosowego
– 3 jajka
– 2 dojrzałe banany
– 2 łyżki miodu
– 2 czubate łyżki oleju kokosowego (teraz w temperaturze pokojowej pewnie jest ciekły to dodajmy 3 łyżki)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– szczypta soli
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 4 łyżki mąki kokosowej
– 3 łyżki mąki kasztanowej
– truskawki lub inne owoce
Przygotowanie:
Wszystkie mokre składniki, czyli mleko, rozgniecione banany, jajka, miód, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy sodę, sól oraz mąkę kasztanową i znowu dokładnie mieszamy. Mąka kasztanowa nada naszemu ciastu bardzo miły posmak. Na koniec dodajemy powoli po łyżce mąkę kokosową. Ciasto nie może wyjść zbyt luźne, ponieważ musi nam jeszcze wchłonąć wilgoć z owoców, które układamy na wierzchu wciskając je lekko w ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 – 40 minut, do suchego patyczka. U siebie w piekarniku pod koniec pieczenia na jakieś 10 minut włączyłam termoobieg, żeby lekko podsuszyć wilgoć z owoców.
Ciasto wychodzi puszyste i lekko wilgotne.
Przy okazji podaję Wam przepis na przepyszny mus truskawkowy:
Składniki:
– 0,5 kg truskawek
– 2 dojrzałe banany
– 100 ml mleka kokosowego
– liście świeżej mięty – opcjonalnie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy. Mus najlepiej smakuje schłodzony. Mięta dodatkowo nadaje świeżości i orzeźwienia, ale bez niej też jest przepyszny. Jeśli mus wyjdzie mało słodki możemy oczywiście dodać mu słodkości miodem, cukrem kokosowym lub syropem klonowym 😀 .
Smacznego i na zdrowie!
A pamiętacie mój torcik truskawkowy na zimno? Możecie go również przygotować z innymi owocami 😀
Sprawdziłam ciasto z borówkami!! Smakuje wybornie 😀 Jeszcze lepiej jak z truskawkami 🙂
A także z jabłkami, śliwkami i cynamonem 🙂 mmm…. w sam raz na jesienne wieczory.