Sałatka cukiniowa na occie jabłkowym
Wiele pomysłów na przepisy przychodzi spontanicznie. Mówi się, że „potrzeba matką wynalazku” i rzeczywiście tak jest, nawet w tak prostych sprawach jak przepisy kulinarne. Kiedy otrzymałam te maleńkie cukinie postanowiłam zamknąć je w słoikach, żeby cieszyć się ich smakiem w zimie. Reszta składników sałatki to to co było akurat w lodówce 😉
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Świeża i młodziutka jest cudowna na surowo w towarzystwie innych warzyw. Posłuży nam do przygotowania warzywnych sticksów na imprezkę (klik). Cukinię możemy zakisić (klik), albo przygotować z niej słodkie ciasta (klik) lub cukiniowe placuszki z czosnkiem (klik). Dodaję ją często do jajecznicy i wielu dań obiadowych. Rzadko kiedy zdarza się, żebym nie miała jej w swojej lodówce 😉
W sezonie letnim często otrzymuję od rodziny lub znajomych warzywa w większej ilości niż do przejedzenia i wtedy właśnie powstają spontaniczne pomysły na przetwory, takie jak ta sałatka warzywna na occie jabłkowym. Dzięki temu, że główne składniki zalewy to woda, ocet jabłkowy i syrop daktylowy, po opróżnieniu słoika z pozostałej zalewy możemy zrobić użytek, przykładowo do marynowania mięsa lub do przygotowania sosów 😉 Uwielbiam takie rozwiązania, kiedy nic się nie marnuje!
Przepis na sałatkę cukiniową na occie jabłkowym:
Składniki:
– 3 czerwone papryczki
– 5 marchewek
– 6 małych cebulek
– 12 miniaturowych cukinii lub 3 średniej wielkości
– 2 płaskie łyżki soli
– 2 szklanki wody
– 1 szklanka octu jabłkowego
– 2 czubate łyżki syropu daktylowego
– 1 łyżeczka kurkumy
– ziarna pieprzu i ziela angielskiego
– liście laurowe
Przygotowanie:
Cukinie i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest spora i ma twarde pestki, należy ją oczyścić. Cebulki i papryczki kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy w garnku z dwiema płaskimi łyżkami soli i pozostawiamy na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z octem, syropem daktylowym i kurkumą.
Na dno każdego słoika układamy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Następnie nakładamy wymieszane warzywa tak, żeby napełnić ¾ każdego słoika. Zalewamy sałatkę gorącą zalewą do pełna i lekko mieszamy każdy słoik, aby zalewa wymieszała się z warzywami.
Słoiki dobrze zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego i na zdrowie!
Witam. Ile czasu pasteryzujesz?
Około 10 – 15 minut.