Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Domowa spiżarka Jestem tym, co jem

Sałatka cukiniowa na occie jabłkowym

Sałatka cukiniowa na occie jabłkowym

Wiele pomysłów na przepisy przychodzi spontanicznie. Mówi się, że „potrzeba matką wynalazku” i rzeczywiście tak jest, nawet w tak prostych sprawach jak przepisy kulinarne. Kiedy otrzymałam te maleńkie cukinie postanowiłam zamknąć je w słoikach, żeby cieszyć się ich smakiem w zimie. Reszta składników sałatki to to co było akurat w lodówce 😉

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Świeża i młodziutka jest cudowna na surowo w towarzystwie innych warzyw. Posłuży nam do przygotowania warzywnych sticksów na imprezkę (klik). Cukinię możemy zakisić (klik), albo przygotować z niej słodkie ciasta (klik) lub cukiniowe placuszki z czosnkiem (klik). Dodaję ją często do jajecznicy i wielu dań obiadowych. Rzadko kiedy zdarza się, żebym nie miała jej w swojej lodówce 😉

W sezonie letnim często otrzymuję od rodziny lub znajomych warzywa w większej ilości niż do przejedzenia i wtedy właśnie powstają spontaniczne pomysły na przetwory, takie jak ta sałatka warzywna na occie jabłkowym. Dzięki temu, że główne składniki zalewy to woda, ocet jabłkowy i syrop daktylowy, po opróżnieniu słoika z pozostałej zalewy możemy zrobić użytek, przykładowo do marynowania mięsa lub do przygotowania sosów 😉 Uwielbiam takie rozwiązania, kiedy nic się nie marnuje!

Przepis na sałatkę cukiniową na occie jabłkowym:

Składniki:

– 3 czerwone papryczki

– 5 marchewek

– 6 małych cebulek

– 12 miniaturowych cukinii lub 3 średniej wielkości

– 2 płaskie łyżki soli

– 2 szklanki wody

– 1 szklanka octu jabłkowego

– 2 czubate łyżki syropu daktylowego

– 1 łyżeczka kurkumy

– ziarna pieprzu i ziela angielskiego

– liście laurowe

Przygotowanie:

Cukinie i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest spora i ma twarde pestki, należy ją oczyścić. Cebulki i papryczki kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy w garnku z dwiema płaskimi łyżkami soli i pozostawiamy na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z octem, syropem daktylowym i kurkumą.

Na dno każdego słoika układamy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Następnie nakładamy wymieszane warzywa tak, żeby napełnić ¾ każdego słoika. Zalewamy sałatkę gorącą  zalewą do pełna i lekko mieszamy każdy słoik, aby zalewa wymieszała się z warzywami.

Słoiki dobrze zakręcamy i pasteryzujemy.

Smacznego i na zdrowie!

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.