Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Domowa galaretka owocowa

Galaretka owocowa to najprostszy deser jaki możemy przygotować. I nie mówię tu o gotowym kupnym proszku,  pełnym cukru, sztucznych aromatów i ekstraktów smakowych, który ma niewiele wspólnego z owocami. Mowa tutaj o domowej galaretce, w skład której wchodzi naturalny sok owocowy, woda i żelatyna. Taki deser jest idealny dla dzieci, ale i dorośli nim nie pogardzą.

Sok, który wykorzystamy do przygotowania galaretki, możemy sami wycisnąć z naszych ulubionych owoców. A jeśli użyjemy do tego własnych owoców lub ze sprawdzonego źródła, to mamy gwarancję, że taka galaretka dostarczy nam i naszym dzieciom wartościowych witamin. Może to być sok z jednego rodzaju owocu lub mieszany. Jeżeli nie jesteśmy akurat w posiadaniu sokowirówki, to kupny sok 100% wytłaczany z owoców i bez dodatku cukru też się nada 🙂 . Będzie to już mniej wartościowy deser, ponieważ w procesie pasteryzacji wiele witamin ginie, ale ciągle zdrowszy niż ten przygotowany z galaretki w proszku!

Do galaretki możemy wkroić owoce, dodać rodzynki lub orzechy, czy nasiona. Na bazie owocowej galaretki można stworzyć wiele smacznych i zdrowych deserów. Dodatkowym atutem galaretki będzie zawartość żelatyny (kolagenu), która świetnie wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Kolagen   jest też niezbędny podczas procesu gojenia  nieszczelnych jelit oraz wzmacniania naszych stawów. Samo przygotowanie deseru jest banalnie proste. U mnie króluje galaretka na soku jabłkowym z tartym jabłkiem i cynamonem 🙂 .

Składniki:

  • 2 szklanki świeżego soku jabłkowego (lub kupny, ale bez cukru, tłoczony z jabłek, 100%)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 tarte jabłka
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Najpierw obierzmy umyte jabłka, zetrzyjmy je na tarte, dodajmy cynamon i odrobinę wody. Jabłka dusimy na małym ogniu do miękkości.

Zagotujmy szklankę wody. Kiedy trochę przestygnie wsypujemy do niej żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie łączymy wodę z żelatyną i sokiem.

Nakładamy tarte jabłka do pucharków i zalewamy płynną galaretką. Pucharki odstawiamy do wystygnięcia, po czym wkładamy je do lodówki, żeby galaretka zastygła. Deser możemy dodatkowo udekorować owocami lub bakaliami.

Smacznego i na zdrowie!



Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)



Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.