Galaretka owocowa to najprostszy deser jaki możemy przygotować. I nie mówię tu o gotowym kupnym proszku, pełnym cukru, sztucznych aromatów i ekstraktów smakowych, który ma niewiele wspólnego z owocami. Mowa tutaj o domowej galaretce, w skład której wchodzi naturalny sok owocowy, woda i żelatyna. Taki deser jest idealny dla dzieci, ale i dorośli nim nie pogardzą.
Sok, który wykorzystamy do przygotowania galaretki, możemy sami wycisnąć z naszych ulubionych owoców. A jeśli użyjemy do tego własnych owoców lub ze sprawdzonego źródła, to mamy gwarancję, że taka galaretka dostarczy nam i naszym dzieciom wartościowych witamin. Może to być sok z jednego rodzaju owocu lub mieszany. Jeżeli nie jesteśmy akurat w posiadaniu sokowirówki, to kupny sok 100% wytłaczany z owoców i bez dodatku cukru też się nada 🙂 . Będzie to już mniej wartościowy deser, ponieważ w procesie pasteryzacji wiele witamin ginie, ale ciągle zdrowszy niż ten przygotowany z galaretki w proszku!
Do galaretki możemy wkroić owoce, dodać rodzynki lub orzechy, czy nasiona. Na bazie owocowej galaretki można stworzyć wiele smacznych i zdrowych deserów. Dodatkowym atutem galaretki będzie zawartość żelatyny (kolagenu), która świetnie wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Kolagen jest też niezbędny podczas procesu gojenia nieszczelnych jelit oraz wzmacniania naszych stawów. Samo przygotowanie deseru jest banalnie proste. U mnie króluje galaretka na soku jabłkowym z tartym jabłkiem i cynamonem 🙂 .
Składniki:
- 2 szklanki świeżego soku jabłkowego (lub kupny, ale bez cukru, tłoczony z jabłek, 100%)
- 1 szklanka ciepłej wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 tarte jabłka
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Najpierw obierzmy umyte jabłka, zetrzyjmy je na tarte, dodajmy cynamon i odrobinę wody. Jabłka dusimy na małym ogniu do miękkości.
Zagotujmy szklankę wody. Kiedy trochę przestygnie wsypujemy do niej żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie łączymy wodę z żelatyną i sokiem.
Nakładamy tarte jabłka do pucharków i zalewamy płynną galaretką. Pucharki odstawiamy do wystygnięcia, po czym wkładamy je do lodówki, żeby galaretka zastygła. Deser możemy dodatkowo udekorować owocami lub bakaliami.
Smacznego i na zdrowie!
Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)
