Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Cukiniowe brownie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To pyszne, mokre i mocno czekoladowe ciasto jest genialnym sposobem na zamaskowanie porcji warzyw przed naszymi pociechami, które stronią od zielonego koloru na talerzu! Oprócz cukinii znajdziemy w nim moje ulubione produkty kokosowe jak mleko, mąkę i olej, także kawałek tego ciasta nasyci nas i odpowiednio pożywi 🙂 .

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można ją wcinać na surowo w sałatkach lub na ciepło z jajkami, czy też w towarzystwie innych warzyw i mięsa. Świetnie nadaje się do przygotowania warzywnego spaghetti za pomocą sprytnej temperówki do warzyw, ale sprawdzi się również do wypieków ciast na słodko, czy wytrawnych placków. W ubiegłym roku podałam Wam prosty przepis na cukiniowe placuszki (klik), a teraz zapraszam Was na cukiniowe brownie 🙂 .

Przepis na cukiniowe brownie:

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 20 suszonych daktyli (bez dodatku cukru w składzie)
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki surowego kakao
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Zanim przystąpimy do pieczenia musimy namoczyć daktyle w mleku kokosowym przez przynajmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Sprawdzamy czy w daktylach nie schowały się pestki – należy  je wyciągnąć. Następnie dodajemy do mleka i daktyli olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy, lekko podgrzewamy całość, aby olej się rozpuścił i dokładnie blendujemy. W osobnej misce ścieramy umytą i obraną cukinię (chyba, że będziemy mieć z własnej działki bez nawozów, wtedy można zetrzeć ze skórką), dodajemy jajka, miód, ocet i miksturę daktylową. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy wszystkie suche składniki, pamiętając o tym, aby mąkę kokosową dodawać stopniowo po łyżce na samym końcu i obserwować konsystencję naszego ciasta. Może się okazać, że 5 łyżek to będzie za dużo jeśli nasze cukinie będą mniejsze, lub za mało, jeśli cukinia puści mocno soki.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 – 50 minut. Po upieczeniu musimy mu pozwolić spokojnie ostygnąć, aby oddał wilgoć 🙂 .

Smacznego i na zdrowie!

Możemy wykorzystać cukiniowe brownie na świąteczny stół. Wystarczy go udekorować 🙂

A jeśli nie z cukinii, to może brownie z buraka (klik)? 😀

Albo prosty i zdrowy deser jaglany (klik).

A dla jelit cudowna będzie kasza jaglana z dynią (klik).

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.