Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Kokosanki z tahini w czekoladzie – domowe bounty

Kokosanki z tahini w czekoladzie – domowe bounty

Uwielbiam wymyślać swoje własne przepisy, ale uwielbiam też kiedy przyjaciółki zaskoczą mnie swoimi pysznymi i zdrowymi wynalazkami. A kiedy okazuje się, że mogę te wynalazki spokojnie zjeść to taki przepis musi się znaleźć na Zdrowej Brzózce. Tak też było z kokosankami w czekoladzie od Marty. Wystarczy kilka pełnowartościowych składników jak wiórki kokosowe, mleko kokosowe, własnej roboty czekolada, z których przygotujemy pyszną i atrakcyjną przekąskę. Dziękuję Martuś za inspirację 😉 .

Takie kokosanki, znane też pod nazwą „bounty”, to bardzo zdrowa, pożywna i sycąca przekąska bogata w błonnik. Zdrowa o ile nie zepsujemy jej niepotrzebnym cukrem rafinowanym (klik), syropem glukozowym, emulgatorami i innymi wspomagaczami. Niestety, ale takie właśnie składniki znajdziemy w kupnej wersji. Wykonanie kokosanek w domu jest bardzo proste i szybkie, a najważniejsze jest to, że mamy wtedy pewność co w nich jest. We własnej kuchni mamy też pole do popisu, aby urozmaicić podstawowy przepis o ciekawe dodatki. W moich kokosankach znalazło się tahini, czyli aromatyczna pasta sezamowa, oraz pestki słonecznika 🙂

Przepis na kokosanki z tahini w czekoladzie – domowe bounty w wersji wypasionej

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych (w składzie 100% wiórków – bez antyzbrylaczy czy innych dziwactw)
  • około 100 – 150 ml mleka kokosowego (w składzie tylko ekstrakt z kokosa i woda)
  • 3 łyżki tahini (w składzie tylko zmielony sezam)
  • 3 łyżki pestek słonecznika

 


Polewa czekoladowa
Składniki:

  • 3 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub miodu
  • 1 czubata łyżka surowego kakao
  • 1 łyżeczka karobu

Przygotowanie:

100 ml mleka kokosowego łączymy z tahini. Lekko podgrzewamy, żeby pasta sezamowa połączyła się z mlekiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wiórki kokosowe mieszamy z pestkami słonecznika i zalewamy ostygniętym mlekiem kokosowym z tahini. Dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, aby powstała kleista pasta. Jeśli słabo się klei, dolewamy po trochę mleka kokosowego do momentu, aż z pasty da się formować kuleczki.


Gotowe kulki kokosowe schładzamy w lodówce, a w tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku mieszamy 3 łyżki gorącej wody z żelatyną. Kiedy żelatyna rozpuści się, dodajemy cukier kokosowy lub miód oraz olej kokosowy. Dokładnie mieszamy, a kiedy składniki połączą się, dosypujemy kakao i karob (mogą być wcześniej przesiane). Całość mieszamy dokładnie i energicznie, aby uzyskać jednolitą konsystencję.


Następnie kąpiemy nasze kokosowe kulki w płynniej czekoladzie i znowu schładzamy w lodówce.

Smacznego i na zdrowie!

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.