
Złote kluski śląskie
Muszę się przyznać, że wbrew pozorom w kuchni idę na łatwiznę. Kluski śląskie robię może raz na pół roku, bo ich przygotowanie trwa dłużej niż ugotowanie kaszy. Ale kiedy już je robię, to właśnie według tego przepisu na złoty kolor. Zwykłe kluski śląskie nabierają niezwykłości.

Są takie dania, które wyraźnie kojarzymy z określonym czasem w naszym życiu lub konkretnym miejscem. Mnie kluski śląskie przenoszą do szkolnej stołówki… Dość często pojawiały się w szkolnym menu i zawsze zastanawiałam się ile czasu było potrzebne na przygotowanie tylu klusek???

Przepis na złote kluski śląskie
Składniki:
– ziemniaki 1 kg
– mąka ziemniaczana (ilość ustalić według opisu poniżej)
– mąką ryżowa 2 łyżki
– masło 2 łyżki
– kurkuma 2 łyżki
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i tłuczemy jeszcze gorące na gładkie puree. Uklepujemy puree ziemniaczane i odstawiamy do schłodzenia, po czym dzielimy sobie powierzchnię masy ziemniaczanej na cztery równe części (jak na zdjęciu). Odejmujemy jedną część ziemniaków i na to miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną (w ten sposób oceniamy jej ilość). Następnie dodajemy z powrotem resztę ziemniaków i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.


Kluski formujemy zwilżonymi dłońmi, dzięki temu jest łatwiej nadać im kształt.
Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je przez 2-3 minuty i odcedzamy.
Smacznego i na zdrowie!
