Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Złote kluski śląskie

Złote kluski śląskie

Muszę się przyznać, że wbrew pozorom w kuchni idę na łatwiznę. Kluski śląskie robię może raz na pół roku, bo ich przygotowanie trwa dłużej niż ugotowanie kaszy. Ale kiedy już je robię, to właśnie według tego przepisu na złoty kolor. Zwykłe kluski śląskie nabierają niezwykłości.

Są takie dania, które wyraźnie kojarzymy z określonym czasem w naszym życiu lub konkretnym miejscem. Mnie kluski śląskie przenoszą do szkolnej stołówki… Dość często pojawiały się w szkolnym menu i zawsze zastanawiałam się ile czasu było potrzebne na przygotowanie tylu klusek???

Przepis na złote kluski śląskie

Składniki:

– ziemniaki 1 kg

– mąka ziemniaczana (ilość ustalić według opisu poniżej)

– mąką ryżowa 2 łyżki

– masło 2 łyżki

– kurkuma 2 łyżki

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i tłuczemy jeszcze gorące na gładkie puree. Uklepujemy puree ziemniaczane i odstawiamy do schłodzenia, po czym dzielimy sobie powierzchnię masy ziemniaczanej na cztery równe części (jak na zdjęciu). Odejmujemy jedną część ziemniaków i na to miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną (w ten sposób oceniamy jej ilość). Następnie dodajemy z powrotem resztę ziemniaków i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Kluski formujemy zwilżonymi dłońmi, dzięki temu jest łatwiej nadać im kształt.

Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je przez 2-3 minuty i odcedzamy.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.