Jestem tym, co jem

Rabarbar – ciasto i powidło

Jedni mówią, że to owoc, inni, że warzywo. Rabarbar jednak jest byliną i należy do warzyw. Kiedy byłam dzieckiem lubiłam go chrupać po tym, jak go wytaplałam w cukrze. Jego kwaśny smak nie wszystkim odpowiada, ale można go sprytnie załagodzić łącząc z innymi składnikami i nie koniecznie z rafinowanym białym cukrem… Teraz to wiem 🙂 .

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Z uwagi na zawartość niekorzystnego kwasu szczawiowego, rabarbar nie jest polecany osobom z chorobami nerek, ponieważ ten kwas wiąże wapń i powoduje odkładanie się  kamieni nerkowych.

Najbardziej znana forma obróbki rabarbaru to pewnie kompot, który można przygotować raz dwa. U mnie w kuchni  powstało powidło z rabarbaru, które wykorzystałam do przygotowania szybkiego deseru, oraz ciasto. Jako słodzika użyłam nowego odkrycia w mojej kuchni, czyli cukru kokosowego, który jest wytwarzany z pąków palmy kokosowej. Kolorem, zapachem i smakiem przypomina karmel, przez co genialnie złagodził kwasowość rabarbaru. W krajach azjatyckich jest to naturalna substancja słodząca, która robi się coraz bardziej popularna też u nas, szczególnie wśród maniaków zdrowego stylu życia 🙂 .

Przepis na deser z powidłem rabarbarowym:

Składniki:

  • kilka łodyg rabarbaru
  • śmietanka lub mleko kokosowe
  • cukier kokosowy
  • żelatyna w proszku lub nasiona chia
  • naturalny ekstrakt waniliowy

 

Przygotowanie:

Do przygotowania deseru możemy użyć albo śmietanki, albo mleka kokosowego. W zasadzie te dwa produkty różnią się tylko stężeniem ekstraktu kokosowego w wodzie. Do swoich deserów wykorzystałam śmietankę, ponieważ akurat dostałam ją w prezencie 😀 . Karolcia, bardzo Ci dziękuję!

Nie podaję ilości składników, ponieważ to zależy od tego ile tych deserów chcemy przygotować. Na jedną porcję 200 ml śmietanki/ mleka kokosowego idzie:

– 1 łyżeczka żelatyny lub 1 łyżka nasion chia,

– 1 łyżeczka cukru kokosowego,

– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Jeśli wybieramy opcję z żelatyną, musimy dobrze podgrzać śmietankę, aby rozpuścić w niej żelatynę. Natomiast nasiona chia można dodać do zimnej śmietanki. Salaterki chowamy do lodówki, aby śmietanka stężała.

Aby przygotować powidło z rabarbaru, musimy obrać umyte łodygi i pokroić. Pokrojone warzywo wrzucamy na patelnię, posypujemy 3 łyżkami cukru kokosowego, dodajemy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy do miękkości na małym ogniu, aż powstanie konsystencja powidła.

Kiedy powidło ostygnie, nakładamy je do naszych pucharków z stężoną śmietanką kokosową.

 

Kwaśno słodki smak powidła doskonale pasuje do delikatnej śmietanki kokosowej 🙂 .

 

 

Przepis na ciasto z rabarbarem:

Składniki:

  • 6 jaj
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki tartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Przygotowanie:

Wbijamy do miski 5 jaj, dodajemy miód oraz rozpuszczony, ale schłodzony olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, 2 łyżeczki cynamonu, sodę, sól, wiórki kokosowe i znowu dokładnie mieszamy. Wtrącę tylko, że wykorzystałam zamrożoną skórkę z cytryny, którą przygotowałam jakiś czas temu podczas wyciskania cytrusów na żelki z witaminą C 😀 . Wracając do naszego ciasta, na koniec, powoli łyżka po łyżce dodajemy mąkę kokosową (w sumie powinno wejść 4 łyżki, bo ta piąta przyda się za chwilę). Przypominam, że mąka kokosowa bardzo chłonie wilgoć, ale nie widać tego od razu po wymieszaniu. Dlatego robimy to powoli obserwując konsystencje naszego ciasta, ponieważ nie może być zbyt zwarte, ale też nie lejące się.

Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach.

W międzyczasie kroimy obrany rabarbar w kostkę, oraz przygotowujemy odrobinę ciasta na wierzch z 1 jajka, 100 ml mleka kokosowego, 1 łyżki mąki kokosowej i 1 łyżeczki cynamonu. Po 20 minutach wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika, rozsypujemy rabarbar po wierzchu, a na nim rozprowadzamy przygotowane ciasto. Zapiekamy kolejne 20 – 25 minut, tym razem w ciut wyższej temperaturze – 180 stopni wystarczy.

Niech ciasto przestygnie po upieczeniu, zanim zaczniemy się zajadać.

Smacznego i na zdrowie 🙂

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.