Jestem tym, co jem

Jagielnik a’la sernik

Jagielnik a’la sernik

Pięknie prezentujące się ciasto, które składa się głównie z kaszy jaglanej, a smakiem przypomina sernik. Lekko słodka, kremowa masa na kakaowym spodzie. Na wierzchu ulubione owoce. Jagielnik to obowiązkowa pozycja u wszelkich wrażliwców, ponieważ w jego składzie nie ma ani jaj, ani glutenu, ani mleka, a jednak jest pyszny i zdrowy.

Inspiracją do przygotowania tego ciasta był przepis od @smak_oszka, której profil znajdziecie na Instagramie 😀

Składniki na spód:

– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

– 1/2 szklanki migdałów

– 1/2 szklanki daktyli

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki oleju kokosowego

Składniki na masę:

– 1 i 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

– 1/2 litra mleka kokosowego (w składzie tylko ekstrakt z kokosa i woda)

– sok z dwóch większych cytryn

– 2 banany

– tarta skórka z 1 cytryny

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka mielonej laski wanilii

– sok z 1 pomarańczy

– 6 łyżek cukru kokosowego

– 3 łyżki wiórek kokosowych

– dowolne owoce na wierzch

Przygotowanie:

Porcje kasz jaglanych (osobno na spód i masę) moczymy w osobnych naczyniach w wodzie przez całą noc. Migdały i daktyle również zalewamy wodą i moczymy przez noc.

Rano płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy w osobnych porcjach. Kasza powinna być rozgotowana. Najpierw przygotujmy spód ciasta.

W melakserze blendujemy odcedzone migdały i daktyle. Do masy dodajemy porcję rozgotowanej kaszy jaglanej, kakao i olej kokosowy. Wszystko blendujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę. Rozgotowaną kaszę jaglaną łączymy w mlekiem kokosowym i dobrze blendujemy na dość gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. Masę wylewamy na podpieczony spód.

Na wierzchu możemy ułożyć owoce. U mnie były to czereśnie ze słoika, ale mogą to być nasze ulubione sezonowe owoce, zarówno świeże, jak i te z domowej spiżarni.

Jagielnik pieczemy w 180 stopniach przez 40 – 50 minut. Ciasto po upieczeniu musi ostygnąć. Przed podaniem dobrze jest go dobrze schłodzić.

Jeżeli jagielnik wyjdzie dla was mało słodki, możemy przygotować polewę z 1 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżki miodu i 1 łyżki soku z cytryny.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.