
Jagielnik a’la sernik
Pięknie prezentujące się ciasto, które składa się głównie z kaszy jaglanej, a smakiem przypomina sernik. Lekko słodka, kremowa masa na kakaowym spodzie. Na wierzchu ulubione owoce. Jagielnik to obowiązkowa pozycja u wszelkich wrażliwców, ponieważ w jego składzie nie ma ani jaj, ani glutenu, ani mleka, a jednak jest pyszny i zdrowy.

Inspiracją do przygotowania tego ciasta był przepis od @smak_oszka, której profil znajdziecie na Instagramie 😀

Składniki na spód:
– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1/2 szklanki migdałów
– 1/2 szklanki daktyli
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki oleju kokosowego

Składniki na masę:
– 1 i 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1/2 litra mleka kokosowego (w składzie tylko ekstrakt z kokosa i woda)
– sok z dwóch większych cytryn
– 2 banany
– tarta skórka z 1 cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka mielonej laski wanilii
– sok z 1 pomarańczy
– 6 łyżek cukru kokosowego
– 3 łyżki wiórek kokosowych
– dowolne owoce na wierzch
Przygotowanie:
Porcje kasz jaglanych (osobno na spód i masę) moczymy w osobnych naczyniach w wodzie przez całą noc. Migdały i daktyle również zalewamy wodą i moczymy przez noc.
Rano płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy w osobnych porcjach. Kasza powinna być rozgotowana. Najpierw przygotujmy spód ciasta.

W melakserze blendujemy odcedzone migdały i daktyle. Do masy dodajemy porcję rozgotowanej kaszy jaglanej, kakao i olej kokosowy. Wszystko blendujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę. Rozgotowaną kaszę jaglaną łączymy w mlekiem kokosowym i dobrze blendujemy na dość gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. Masę wylewamy na podpieczony spód.

Na wierzchu możemy ułożyć owoce. U mnie były to czereśnie ze słoika, ale mogą to być nasze ulubione sezonowe owoce, zarówno świeże, jak i te z domowej spiżarni.
Jagielnik pieczemy w 180 stopniach przez 40 – 50 minut. Ciasto po upieczeniu musi ostygnąć. Przed podaniem dobrze jest go dobrze schłodzić.
Jeżeli jagielnik wyjdzie dla was mało słodki, możemy przygotować polewę z 1 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżki miodu i 1 łyżki soku z cytryny.
Smacznego i na zdrowie!
