Dieta eliminacyjna (klik), której już kompletnie nie traktuję jako tymczasowej diety, a raczej jak sposób żywienia, zmienia się w zależności od mojego stanu zdrowia. Pojawiają się czasami też zachcianki! Trzeba umieć sobie z nimi w mądry sposób poradzić. Na szczęście jest pełno ciekawych składników, których połączenie spełnia moje zachcianki, a jednocześnie nie szkodzi mojemu zdrowiu. Praliny czekoladowe usatysfakcjonują nie jednego łasucha.
Bardzo mnie to cieszy, że na rynku zdrowej żywności pojawiają się takie perełki jak ta gorzka czekolada , w której skład wchodzą trzy składniki: masa kakaowa, tłuszcz kakaowy i cukier kokosowy! No czego chcieć więcej od czekolady?? 😀 Owszem koszt takiej tabliczki to około 10 zł, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie rarytasy.
Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂
[mc4wp_form id=”1736″]
Czekoladę można również przygotować samodzielnie, co wychodzi oczywiście taniej. Smakiem nie odbiega wcale od tej kupnej, a dodatkowo możemy ją połączyć z ulubionymi dodatkami, takimi jak orzechy, rodzynki, daktyle, mięta. Możemy również zrobić białą czekoladę! U mnie powstały takie oto pralinki 🙂 .
Przepis na białe praliny:
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Rozpuszczamy olej kokosowy, który łączymy z mlekiem kokosowych, miodem, wiórkami i tartą skórką z cytryny. Dobrze wymieszaną substancję rozlewamy do foremki na lód z silikonowym spodem, dzięki któremu łatwo wyciśniemy praliny po zamrożeniu.
Foremkę wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej dwie godziny. Pralinki najlepiej zjeść od razu, ponieważ w temperaturze pokojowej będą się rozpuszczać, ale myślę, że nikt nie będzie mieć z tym najmniejszego problemu 😛 .
Przepis na kakaowe praliny z dodatkami:
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka karobu
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- szczypta pieprzu
- dowolne dodatki: orzechy włoskie, daktyle lub rodzynki, liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy mleko kokosowe i miód. Do tej mieszaniny dodajemy powoli karob, kakao i pieprz dokładnie mieszając. Kiedy masa będzie już jednolita, odstawiamy ją aby przestygła. Następnie siekamy nasze wybrane dodatki, które umieszczamy w foremce na lód, po czym zalewamy każdy pojemniczek płynną czekoladą. Pralinki chowamy do zamrażalnika na przynajmniej dwie godziny, aż będą twarde.
Jeżeli mamy w posiadaniu foremkę do przygotowania tabliczki czekolady, to te przepisy też się sprawdzą.
Smacznego i na zdrowie!