Kamila Bachula

Holistyczne podej艣cie do zdrowia – Ajurweda – Joga 艣miechu

Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Czekoladowy krem z awokado

Z awokado zapozna艂a mnie moja siostra ju偶 jaki艣 czas temu 馃檪 . Cz臋sto przygl膮da艂am si臋 tym zielonym owocom, kszta艂tem podobnym do gruszki, ale jako艣 nie mia艂am w sobie na tyle ciekawo艣ci, 偶eby ich spr贸bowa膰. Pewnego dnia razem z siostr膮 robi膮c zakupy planowa艂y艣my jak膮 sa艂atk臋 zrobimy na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Do koszyka trafi艂o wtedy m. in. awokado i od tamtej pory bardzo cz臋sto tam l膮duje, poniewa偶 jest to kolejny produkt z niezliczon膮 ilo艣ci膮 r贸偶nych zastosowa艅 spo偶ywczych i kosmetycznych!

Awokado to owoc szczeg贸lnie znany z tego, 偶e jest 藕r贸d艂em zdrowych t艂uszcz贸w. Zawiera g艂贸wnie kwasy omega 9 i 3 鈥 niezb臋dne do prawid艂owego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo owoc ten zawiera m. in. witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze takie jak witamina E, A i C. Awokado jest r贸wnie偶 bogate w b艂onnik, kt贸ry usprawnia trawienie oraz po偶ywi nasz膮 dobr膮 flor臋 bakteryjn膮 jelit.

W smaku awokado nie przypomina mi 偶adnego owocu, kt贸ry do tej pory jad艂am, poniewa偶 nie jest s艂odkie. Jego smak jest delikatny i przez to mo偶e by膰 doskona艂ym dodatkiem do da艅 obiadowych, sa艂atek, czy nawet deser贸w. Dodatkowym atutem jest jego kremowa konsystencja co sprawia, 偶e 艣wietnie nadaje si臋 jako baza do przer贸偶nych krem贸w, czy past.

Dzi臋ki mocno od偶ywczym w艂a艣ciwo艣ciom, awokado znalaz艂o r贸wnie偶 swoje zastosowanie w kosmetyce. Mo偶na je stosowa膰 jako maseczka do w艂os贸w lub na sk贸r臋 twarzy, czy dekoltu. Taka maseczka ma 艣wietne w艂a艣ciwo艣ci koj膮ce, nawil偶aj膮ce, nat艂uszczaj膮ce i od偶ywcze.

Je艣li chcesz razem ze Zdrow膮 Brz贸zk膮 艣wiadomie zadba膰 o swoje zdrowie, wpisz si臋 do newslettera 馃檪

[mc4wp_form id=”1736″]

Kilka wskaz贸wek:

  • Jak rozpozna膰 czy awokado jest dojrza艂e? Je艣li nie mieli艣my jeszcze do czynienia z awokado, mo偶emy mie膰 problem z rozpoznaniem czy jest ju偶 dojrza艂e. Bardzo twarde owoce b臋d膮 ci臋偶kie w przygotowaniu. Zdecydowanie lepsze w konsystencji i smaku s膮 dojrza艂e owoce, kt贸re s膮 lekko mi臋kkie. Najlepiej b臋dzie to rozpozna膰 po kolorze mi膮偶szu, kt贸ry jest widoczny pod szypu艂k膮, jak na zdj臋ciu poni偶ej. Je艣li kolor mi膮偶szu jest zielony, a owoc jest twardy to musi on jeszcze pole偶e膰, 偶eby dojrza艂. 呕贸艂tawy kolor mi膮偶szu i lekko mi臋kki owoc w dotyku jest idealny, natomiast kolor br膮zowy i bardzo mi臋kki owoc b臋dzie ju偶 przejrza艂y. Je偶eli chcemy przyspieszy膰 dojrzewanie awokado wystarczy, 偶e po艂o偶ymy je obok jab艂ek 馃檪 . Jab艂ka s膮 znane z tego, 偶e ich enzymy przyspieszaj膮 dojrzewanie innych owoc贸w.

  • Co zrobi膰, 偶eby reszta niewykorzystanego owocu nie sczernia艂a? Je艣li nie wykorzystamy ca艂ego owocu na raz, mo偶emy reszt臋 przechowa膰 w lod贸wce. Aby awokado nie sczernia艂o wystarczy, 偶e skroplimy mi膮偶sz cytryn膮, lub schowamy je w pojemniku razem z przekrojon膮 cebul膮 鈥 to spowolni proces utleniania si臋 reszty owocu. Z moich do艣wiadcze艅 wynika, 偶e cebula lepiej dzia艂a w tym przypadku.
  • Coraz cz臋艣ciej s艂ysz臋, 偶e warto zjada膰 r贸wnie偶 pestki awokado, kt贸re podobno zawieraj膮 jeszcze wi臋cej korzystnych sk艂adnik贸w dla naszego zdrowia ni偶 sam owoc. W tym celu nale偶y lekko zapiec pestki, aby zmi臋k艂y i zetrze膰 je na tarce, a uzyskany proszek dodawa膰 do posi艂k贸w. Przygotowa艂am taki proszek jaki艣 czas temu, natomiast jego smak jest bardzo cierpki i nie do ko艅ca mnie przekona艂 taki spos贸b wzbogacania posi艂k贸w. Tym bardziej, 偶e proszek szybko sple艣nia艂, bo zaledwie po kilku dniach trzymania w lod贸wce pojawi艂 si臋 bia艂y nalot…

Pierwszy przepis z wykorzystaniem awokado jaki zdecydowa艂am si臋 Wam przedstawi膰 to czekoladowy krem. Dzi臋ki niemu w 艂atwy spos贸b mo偶emy przemyci膰 warzywa do diety naszych dzieci. Jest to bardzo od偶ywczy deser o dzia艂aniu przeciwzapalnym, dlatego jedzmy go tak cz臋sto, jak mamy na to ochot臋 馃檪 .

Chowanie warzyw w deserach to genialny pomys艂 na dodatkow膮, jak偶e niezb臋dn膮 nam porcj臋 warzyw w ci膮gu dnia. Cukiniowe brownie (klik) te偶 doskonale sprawdza si臋 w tej roli!

Przepis na czekoladowy krem z awokado:

Sk艂adniki:

  • 3 dojrza艂e awokado
  • 3 鈥 4 艂y偶eczki surowego kakao
  • 3 鈥 4 艂y偶ki mleka kokosowego
  • 1 艂y偶eczka oleju kokosowego
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii
  • 2 鈥 3 艂y偶ki miodu

W prostszej wersji deseru zostaje tylko awokado, kakao i mi贸d w tych samych proporcjach.

W celu dos艂odzenia kremu zamiast pakowa膰 wi臋cej miodu wystarczy膰 doda膰 rozgniecionego banana.

Przygotowanie: 

Mi膮偶sz z awokado blendujemy ze wszystkimi pozosta艂ymi sk艂adnikami. Aby krem by艂 bardziej zwarty, mo偶emy go schowa膰 do zamra偶arki na 30 min.

Do takiego kremu 艣wietnie pasuj膮 orzechy lub rodzynki. Fajnie si臋 prezentuje i smakuje jako dodatek do cytrynowego puddingu na mleku kokosowym (klik). Mo偶emy go te偶 wykorzysta膰 jako zdrowy zamiennik nutelli przyk艂adowo do bezglutenowych omlet贸w (klik) 馃檪 . A je艣li krem bardziej zmrozimy to powstan膮 nam czekoladowe lody (klik)!

Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIED殴

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Kamila Bachula - szcz臋艣liwa 偶ona i mama, z wykszta艂cenia jest nauczycielem j臋zyka angielskiego, ale z zami艂owania tworzy bloga Zdrowa Brz贸zka, kt贸ry powsta艂 z potrzeby serca. W 2009 roku wesz艂a do niestety rosn膮cego w liczb臋 grona CUdak贸w za spraw膮 zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). 艢wiadomie szukaj膮c przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa 艣wiat holistycznego podej艣cia do zdrowia, kt贸re m贸wi, 偶e cz艂owiek sk艂ada si臋 nie tylko z cia艂a, ale i umys艂u i duszy. Narz臋dziami stosowanymi przez Kamil臋, kt贸re skutecznie jednocz膮 cia艂o, umys艂 i dusz臋, s膮 Ajurwed膮 (staro偶ytna medycyna indyjska) oraz joga i 艣miechoterapia.