Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Ciastka jaglane do chrupania

Zdrowe ciastka do chrupania

Chrupanie to czynność dość rzadka na diecie eliminacyjnej. Ciężko jest uzyskać ten efekt w wypiekach bezglutenowych, ale jest to możliwe. Do wypieku tych chrupiących pyszności zainspirowały mnie ciastka kupione w sklepie ze zdrową żywnością, których bazą były płatki jaglane. Ciastki Zdrowej Brzózki wyszły niesamowite, a przepis tak prosty i szybki, że grzechem by było go nie wypróbować kochani!

Do moich ciastek wykorzystałam pierwszy raz mąkę z migdałów. Nie jestem zwolenniczką wypieków na mąkach orzechowych, ponieważ orzechy to źródło kwasów omega 6 i 3.

Jak wiemy, kwasy omega 6 i 3 to niestabilne kwasy tłuszczowe, które nadają się do spożywania, tylko i wyłącznie, na zimno, dlatego wypieki, których bazą są mąki orzechowe, to bardzo zły pomysł.

W moich ciastkach zastosowałam mąkę z migdałów tylko dlatego, że ich pieczenie trwało 15 minut.

Bazą ciastek są płatki jaglane z mąką migdałową, a smakowymi dodatkami rodzynki, czekoladowe dropsy (czytajcie skład) i chipsy kokosowe. Wszystko razem po schłodzeniu cudownie chrupie 😀 Niesamowite doznanie!

Przepis na chrupiące ciastki jaglane:

Składniki:

  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 6 łyżek maki migdałowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka chipsów kokosowych
  • 1 łyżka dropsów czekoladowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto nakładamy do foremek na ciastka. Mogą to być foremki na muffinki. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Ciastka musimy schłodzić w lodówce, aby były zwarte i chrupiące.

Smacznego chrupania i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.