
Zdrowe ciastka do chrupania
Chrupanie to czynność dość rzadka na diecie eliminacyjnej. Ciężko jest uzyskać ten efekt w wypiekach bezglutenowych, ale jest to możliwe. Do wypieku tych chrupiących pyszności zainspirowały mnie ciastka kupione w sklepie ze zdrową żywnością, których bazą były płatki jaglane. Ciastki Zdrowej Brzózki wyszły niesamowite, a przepis tak prosty i szybki, że grzechem by było go nie wypróbować kochani!

Do moich ciastek wykorzystałam pierwszy raz mąkę z migdałów. Nie jestem zwolenniczką wypieków na mąkach orzechowych, ponieważ orzechy to źródło kwasów omega 6 i 3.
Jak wiemy, kwasy omega 6 i 3 to niestabilne kwasy tłuszczowe, które nadają się do spożywania, tylko i wyłącznie, na zimno, dlatego wypieki, których bazą są mąki orzechowe, to bardzo zły pomysł.
W moich ciastkach zastosowałam mąkę z migdałów tylko dlatego, że ich pieczenie trwało 15 minut.


Bazą ciastek są płatki jaglane z mąką migdałową, a smakowymi dodatkami rodzynki, czekoladowe dropsy (czytajcie skład) i chipsy kokosowe. Wszystko razem po schłodzeniu cudownie chrupie 😀 Niesamowite doznanie!

Przepis na chrupiące ciastki jaglane:
Składniki:
- 6 łyżek płatków jaglanych
- 6 łyżek maki migdałowej
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka chipsów kokosowych
- 1 łyżka dropsów czekoladowych
- 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto nakładamy do foremek na ciastka. Mogą to być foremki na muffinki. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Ciastka musimy schłodzić w lodówce, aby były zwarte i chrupiące.
Smacznego chrupania i na zdrowie!


