Jestem tym, co jem

Zdrowe hamburgery gryczane z mięsem

Zdrowe hamburgery gryczane z mięsem

Ach te zachcianki 😉 Ale nie mowa o moich zachciankach, a mojego męża: „Oj zjadłbym hamburgera Kamcia!”. Mówisz i masz Kochanie! Następnego dnia mózgownica uruchomiona i przepis wymyślony pod moją dietę eliminacyjną. Zdrowe hamburgery gryczane z pysznym mięsem i dowolnymi dodatkami!

Bułki do hamburgerów zrobiłam z ciasta na chleb jaglano- gryczany (klik). Wystarczy dodać kilka przypraw i upiec ciasto w formie bułek w specjalnych naczyniach. Uwaga! Zapomniałam wyłożyć naczynia papierem do pieczenia, przez co ciężko wyciągało się buły. Nie popełniajcie tego błędu 😉

Do naszych burgerów użyłam mielonego mięsa gulaszowego z indyka, ale możecie użyć dowolnego, bądź zrobić burgery vegańskie, jeśli macie takie życzenie 😉 Póki co muszę jeść mięso, aby dostarczyć odpowiednią ilość białka po ostrym rzucie CU, aby odbudować mięśnie i wzmocnić ciało (klik), ale rozważam zrezygnowanie z mięsa, bądź znaczne ograniczenie go w diecie.

Przepis na zdrowe hamburgery gryczane:

Składniki na 4 bułki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1łyżeczka ziół prowansalskich
  • sezam do posypania

Składniki na mięso:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 1 łyżka musztardy dijon (bez cukru)
  • przyprawy: papryka słodka, kurkuma, mielone ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz

DODATKI UZUPEŁNIAJĄCE WEDŁUG UZNANIA 😉

Przygotowanie:

Bułki: Kasze łączymy i zalewamy wodą dzień wcześniej. Następnego dnia, dokładnie je płuczemy, dodajemy przyprawy i dokładnie blendujemy. Naczynia na bułki wykładamy papierem do pieczenia, do każdego z nich proponuję po 6 łyżek ciasta, aby wielkość bułki była odpowiednia. Z wierzchu posypujemy sezamem. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.

Mięsko: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, łączymy z mielonym mięsem, przyprawami, musztardą i 1 łyżką tłuszczu kokosowego ręką w naczyniu. Formujemy kotlety wielkości odpowiedniej naszych bułek i lekko podsmażamy na patelni na 1 łyżce oleju koko, aby się tylko zamknęły. Z jednej i drugiej strony. Kotleciki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach.

Bułki zanim rozkroimy, muszą ostygnąć i oddać trochę wilgoci, żeby się nie rozsypały (tak jak to jest z chlebem). Dlatego możemy je upiec trochę wcześniej. Kwestia Waszej organizacji pracy w kuchni 😉

Smacznego i na zdrowie!

 

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.