Domowa apteczka Jestem tym, co jem

Liście orzecha włoskiego – leczniczy napar

Liście orzecha włoskiego – leczniczy napar

Jeśli mówimy o orzechu włoskim, głównie przychodzi nam na myśl jego owoc, czyli pyszne orzechy włoskie, które uznawane są za przysmak i źródło zdrowych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Na drugim miejscu pomyślimy o zielonych łupinach orzecha włoskiego, z których przygotowuje się słynną nalewkę na żołądek i oczyszczanie krwi. A co z liśćmi? Niedoceniane liście również są skarbnicą prozdrowotnych składników, a właśnie teraz w czerwcu warto zainteresować się tym tematem, aby zebrać liście, póki młode.

O leczniczych właściwościach liści orzecha włoskiego dowiedziałam się w ubiegłym roku pod koniec lata. Postanowiłam, że w przyszłym sezonie nie przegapię zbiorów liści w czerwcu i słowa sobie dotrzymałam. Jeśli mieszkamy na uboczu, z dala od miejskich zanieczyszczeń, spokojnie możemy zebrać liście z orzecha na naszym ogródku. Pierwsze co, zachwycił mnie zapach zebranych liści. Tak intensywny i przyjemny. Zaraz, gdy otrzymałam w podarunku od przyjaciółki całą torbę liści, nie omieszkałam zaparzyć świeżych liści, aby od razu skosztować jak smakują. Zapach naparu równie przyjemny, co zapach liści, a smak lekko gorzki, ale ta gorycz jest dla mnie smaczna i orzeźwiająca.

Dziękuję Lucy za liście oraz piękne zdjęcia Twojego ogrodowego orzecha ;*

Surowcem do przygotowania naparów może być zarówno liść, młoda gałązka, pączek liściowy. Liście możemy drobno pokroić przed suszeniem. Surowce nie mogą być suszone w podwyższonej temperaturze, powyżej 40 stopni C. Suszymy je w ciemnym pomieszczeniu, a przechowujemy w szczelnych słojach. 

Napar z liści orzecha włoskiego ma działanie przeciwkrwotoczne i zwiększające krzepliwość krwi. U osób z tendencją do silnych krwotoków i anemii, zaleca się picie naparów z liści przez 1-2 miesiące przed planowanym zabiegiem operacyjnym.

Zalecany jest jako substancja czyszcząca krew i pobudzająca przemianę materii. Napar pomaga w leczeniu chorób skórnych, w tym grzybic, trądziku, opryszczki, zarówno pijąc go, jak i przemywając nim powierzchnię skóry. Pomocny jest także w leczeniu białych upławów, zapalenia żołądka, reumatyzmu, nieżytów jelit, zaburzeń miesiączkowania (gdy na początku okresu występują czarne skrzepy i grudki krwi), mlekotoku (do hamowania laktacji), zatruć rtęcią. Możemy go także stosować do płukania jamy ustnej przy zapaleniu dziąseł, osłabieniu zębów oraz skłonności do próchnicy. Wskazany jest przy zapaleniu spojówek do przygotowania okładów na oczy.

Mocne napary z liści orzecha włoskiego hamują biegunkę i niestrawność, nadmierne procesy fermentacji oraz wzdęcia.

Aby przygotować napar potrzebujemy 1-2 łyżki rozdrobnionych suchych liści oraz 1 litra wrzącej wody. Póki liście są młode, możemy je również parzyć świeże.

Żródło:

Poznaj także zdrowotne właściwości naparu z liści winorośli (klik)

Ten tekst został także opublikowany na portalu informacyjnym TYGODNIKA TEMI w dziale ZDROWIE I URODA. (KLIK)

Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Wsparcie dla Zdrowej Brzózki
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.