Placki gryczane z jabłkami a’la racuchy
Placki gryczane z jabłkami powstały spontanicznie. Zostało mi kwaśnych, ekologicznych jabłek, które miałam do nastawienia octu jabłkowego. Akurat tak się złożyło, że miałam też namoczoną kaszę gryczaną na chleb. Dodałam jeszcze nasionka chia i mleka kokosowego i usmażyłam placuszki na oleju koko. To było pyyyszne śniadanie.
Potrzeba chwili i moje samozaparcie, aby niczego nie marnować w kuchni, owocują w wiele przepisów na blogu Zdrowej Brzózki. Placki gryczane właśnie tak powstały. Coś z „niczego”. Placuszki są świetne na pierwsze śniadania na ciepło, ale polecam je także zabrać do pracy, albo na rodzinny wyjazd. Łącząc je z sezonowymi owocami otrzymujemy pożywny posiłek. Smakiem przypominają racuchy z jabłkami 🙂
Przepis na placki gryczane z jabłkami:
Składniki:
- 9 płaskich łyżek białej kaszy gryczanej
- 3 łyżki nasion chia
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 3 średnie jabłka, najlepiej kwaśne, typu Szara Reneta
- 3 łyżki cukru kokosowego lub syropu daktylowego
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- szczypta soli
- woda
- olej kokosowy do smażenia placków
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Rano płuczemy ją dokładnie i zalewamy szklanką świeżej wody. Dodajemy nasiona chia, mleko kokosowe, szczyptę soli i cukier kokosowy. Całość blendujemy.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy cynamonem i dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta. Ciasto z jabłkami dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy płaską łyżeczkę oleju kokosowego, nakładamy ciasto, tyle, aby usmażyć średniej wielkości placuszka. Placki smażymy tak jak naleśniki i w ten sam sposób możemy je podrzucić, aby odwrócić je na drugą stronę.
Placuszki możemy podawać z ulubionymi owocami i syropem klonowym.
Smacznego i na zdrowie