Jestem tym, co jem Przysmaki dla dzieci

Placki gryczane z jabłkami a’la racuchy

Placki gryczane z jabłkami a’la racuchy

Placki gryczane z jabłkami powstały spontanicznie. Zostało mi kwaśnych, ekologicznych jabłek, które miałam do nastawienia octu jabłkowego. Akurat tak się złożyło, że miałam też namoczoną kaszę gryczaną na chleb. Dodałam jeszcze nasionka chia i mleka kokosowego i usmażyłam placuszki na oleju koko. To było pyyyszne śniadanie.

Potrzeba chwili i moje samozaparcie, aby niczego nie marnować w kuchni, owocują w wiele przepisów na blogu Zdrowej Brzózki. Placki gryczane właśnie tak powstały. Coś z „niczego”. Placuszki są świetne na pierwsze śniadania na ciepło, ale polecam je także zabrać do pracy, albo na rodzinny wyjazd. Łącząc je z sezonowymi owocami otrzymujemy pożywny posiłek. Smakiem przypominają racuchy z jabłkami 🙂

Przepis na placki gryczane z jabłkami:
Składniki:

  • 9 płaskich łyżek białej kaszy gryczanej
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 3 średnie jabłka, najlepiej kwaśne, typu Szara Reneta
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • szczypta soli
  • woda
  • olej kokosowy do smażenia placków

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Rano płuczemy ją dokładnie i zalewamy szklanką świeżej wody. Dodajemy nasiona chia, mleko kokosowe, szczyptę soli i cukier kokosowy. Całość blendujemy.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy cynamonem i dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta. Ciasto z jabłkami dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy płaską łyżeczkę oleju kokosowego, nakładamy ciasto, tyle, aby usmażyć średniej wielkości placuszka. Placki smażymy tak jak naleśniki i w ten sam sposób możemy je podrzucić, aby odwrócić je na drugą stronę.

Placuszki możemy podawać z ulubionymi owocami i syropem klonowym.

Smacznego i na zdrowie!

Ciasto możemy również zapiec w formie muffin 😉

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.