Jestem tym, co jem

Szybka sałatka z tuńczykiem

Szybka sałatka z tuńczykiem

Są takie dni kiedy Ci się nie chce, a pasuje coś przygotować, bo będziesz mieć gości na kolacji. Wtedy ta sałatka jest zbawieniem. Niewiele do krojenia i niewiele do przyprawiania, ponieważ składniki są wyraźne w smaku, a większość z nich jest gotowa do użycia prosto z puszki. Unikam żywności z puszek, ale są takie dni kiedy traktuję je jako koło ratunkowe. Wolę taką formę niż całkowicie przetworzone sklepowe gotowce 😉

Sałatka jest bardzo pożywna ponieważ w jej składzie mamy ryż, tuńczyka, czerwoną fasolę i groszek. Dla osób z problemami jelitowymi może być dość ciężka. Możemy zrezygnować wówczas z czerwonej fasoli, która może powodować wzdęcia. Lekkości dodaje nam świeży ogórek i kolorowe papryczki. Przygotowanie tej sałatki to „chwila moment”.

Sałatka z tuńczykiem będzie też dobrym pomysłem na posiłek w pracy 🙂

Przepis na szybką sałatkę z tuńczykiem:

Składniki:

– 3 papryczki w różnych kolorach

– 3 ogórki gruntowe

– 1 cebula

– 9 pomidorków koktajlowych

– 1 puszka groszku w zalewie solnej

– 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie solnej

– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

– 150 g ryżu basmati

– 1 łyżeczka oleju kokosowego

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju kokosowego na sypko.

Kroimy papryczki, ogórki i cebulkę w kostkę. Cebulę przelewamy wrzątkiem, aby załagodzić jej ostrość. Pomidorki kroimy na dwie lub cztery części w zależności od ich wielkości. Ostudzony ryż łączymy z warzywami. Dodajemy odcedzony groszek, fasolę i tuńczyk. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek oliwy i gotowe 🙂

Smacznego i na zdrowie!


Inne pomysły na sałatki znajdziesz tutaj (klik)

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.