
Szybka sałatka z tuńczykiem
Są takie dni kiedy Ci się nie chce, a pasuje coś przygotować, bo będziesz mieć gości na kolacji. Wtedy ta sałatka jest zbawieniem. Niewiele do krojenia i niewiele do przyprawiania, ponieważ składniki są wyraźne w smaku, a większość z nich jest gotowa do użycia prosto z puszki. Unikam żywności z puszek, ale są takie dni kiedy traktuję je jako koło ratunkowe. Wolę taką formę niż całkowicie przetworzone sklepowe gotowce 😉

Sałatka jest bardzo pożywna ponieważ w jej składzie mamy ryż, tuńczyka, czerwoną fasolę i groszek. Dla osób z problemami jelitowymi może być dość ciężka. Możemy zrezygnować wówczas z czerwonej fasoli, która może powodować wzdęcia. Lekkości dodaje nam świeży ogórek i kolorowe papryczki. Przygotowanie tej sałatki to „chwila moment”.
Sałatka z tuńczykiem będzie też dobrym pomysłem na posiłek w pracy 🙂


Przepis na szybką sałatkę z tuńczykiem:
Składniki:
– 3 papryczki w różnych kolorach
– 3 ogórki gruntowe
– 1 cebula
– 9 pomidorków koktajlowych
– 1 puszka groszku w zalewie solnej
– 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie solnej
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– 150 g ryżu basmati
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz


Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju kokosowego na sypko.
Kroimy papryczki, ogórki i cebulkę w kostkę. Cebulę przelewamy wrzątkiem, aby załagodzić jej ostrość. Pomidorki kroimy na dwie lub cztery części w zależności od ich wielkości. Ostudzony ryż łączymy z warzywami. Dodajemy odcedzony groszek, fasolę i tuńczyk. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek oliwy i gotowe 🙂
Smacznego i na zdrowie!


Inne pomysły na sałatki znajdziesz tutaj (klik)
Podziel się swoją energią 😀 tak, jak ja dzielę się swoją
Wsparcie dla Zdrowej Brzózki (klik)
