Jestem tym, co jem

Barszcz czerwony na zakwasie – mocno buraczkowy

Barszcz barszczowi nie równy. Każdy ma inny smak, kolor, aromat. Jedni wolą łagodniejsze i słodsze, drudzy bardziej kwaśne i ostrzejsze. Dla mnie smak buraka w barszczu musi być dobrze wyczuwalny, a jego kolor intensywny. Aby uzyskać taki efekt potrzeba dużej ilości buraków i dobrej jakości domowego zakwasu.

W moim barszczu czerwonym są buraki świeże, które nadają słodkiego smaku, buraki kiszone z zakwasem (klik), które zakwaszają zupę, buraki suszone które podkręcają aromat i sok z buraków, którym reguluję słodkość barszczu. Całość gotowana na litrze rosołu z kości (klik). W garnku jest więcej buraków jak barszczu – dopiero wtedy uzyskujemy prawdziwie buraczkowy, intensywny w kolorze barszcz.

Nie bójcie się takich proporcji, ponieważ barszcz zachwyci Was kolorem i smakiem. To zupełnie inny wymiar barszczu!

Przepis na mocno buraczkowy barszcz czerwony:

Składniki:

  • 1 kg surowych buraków
  • 1 kg buraków kiszonych
  • 200 g buraków suszonych
  • 1 litr rosołu
  • 1 litr zakwasu z buraków
  • 1 litr wody
  • sok wyciskany z buraków 100% – ilość w zależności od końcowego smaku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Przygotowanie:

Świeże buraki obieramy i kroimy. Dodajemy buraki kiszone i zalewamy litrem wody, zakwasem i rosołem. Dorzucamy liści laurowych, pieprz i ziele w ziarnach. Gotujemy do miękkości buraków, czyli jakieś pół godziny.

Gdy buraczki zmiękną, wsypujemy suszonych boraków, doprawiamy solą i majerankiem. Gotujemy jeszcze z 10 minut. Próbujemy barszczu i doprawiamy na samym końcu sokiem z buraków. Doprowadzamy do wrzenia i barszcz gotowy.

Barszcz idelany na wigilijny stół, ale jedzmy go przez cały rok. To bogactwo witamin i minerałów.

Buraki z barszczu są idelane na sałatkę. Wystarczy je zetrzeć na tarce, dodać octu jabłkowego i miodu 😉 Rewelacja!

Smacznego i na zdrowie!

Barszcz idealnie pasuje do bezglutenowych pierożków z mąki ryżowej (klik)

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.