
Barszcz barszczowi nie równy. Każdy ma inny smak, kolor, aromat. Jedni wolą łagodniejsze i słodsze, drudzy bardziej kwaśne i ostrzejsze. Dla mnie smak buraka w barszczu musi być dobrze wyczuwalny, a jego kolor intensywny. Aby uzyskać taki efekt potrzeba dużej ilości buraków i dobrej jakości domowego zakwasu.


W moim barszczu czerwonym są buraki świeże, które nadają słodkiego smaku, buraki kiszone z zakwasem (klik), które zakwaszają zupę, buraki suszone które podkręcają aromat i sok z buraków, którym reguluję słodkość barszczu. Całość gotowana na litrze rosołu z kości (klik). W garnku jest więcej buraków jak barszczu – dopiero wtedy uzyskujemy prawdziwie buraczkowy, intensywny w kolorze barszcz.

Nie bójcie się takich proporcji, ponieważ barszcz zachwyci Was kolorem i smakiem. To zupełnie inny wymiar barszczu!

Przepis na mocno buraczkowy barszcz czerwony:
Składniki:
- 1 kg surowych buraków
- 1 kg buraków kiszonych
- 200 g buraków suszonych
- 1 litr rosołu
- 1 litr zakwasu z buraków
- 1 litr wody
- sok wyciskany z buraków 100% – ilość w zależności od końcowego smaku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie:
Świeże buraki obieramy i kroimy. Dodajemy buraki kiszone i zalewamy litrem wody, zakwasem i rosołem. Dorzucamy liści laurowych, pieprz i ziele w ziarnach. Gotujemy do miękkości buraków, czyli jakieś pół godziny.
Gdy buraczki zmiękną, wsypujemy suszonych boraków, doprawiamy solą i majerankiem. Gotujemy jeszcze z 10 minut. Próbujemy barszczu i doprawiamy na samym końcu sokiem z buraków. Doprowadzamy do wrzenia i barszcz gotowy.
Barszcz idelany na wigilijny stół, ale jedzmy go przez cały rok. To bogactwo witamin i minerałów.
Buraki z barszczu są idelane na sałatkę. Wystarczy je zetrzeć na tarce, dodać octu jabłkowego i miodu 😉 Rewelacja!
Smacznego i na zdrowie!

