Lody – bez nabiału i bez cukru
Upalne wakacje i lody – to zawsze idzie w parze. Na diecie eliminacyjnej bez nabiału (klik) i cukru (klik) też można pozwolić sobie na ten rarytas. Całe szczęście, bo za lodami przepadam! Skusiłam się w tym roku na normalne tradycyjne lody i to był błąd. Po tak długiej przerwie od spożywania cukru i nabiału źle się czułam przez resztę dnia. Wolę własny wyrób na bazie mrożonych owoców. A główną rolę odgrywa tutaj banan <3 . To mój ulubiony, ukochany owoc z którego można przygotować tyle różnych pyszności. Do produkcji domowych lodów jest idealny, ponieważ nadaje im odpowiedniej konsystencji i słodkości.
Przedstawiam Wam przepis na trzy różne smaki lodów.
Składniki:
Lody czekoladowe:
- 3 większe dojrzałe banany
- 3 łyżeczki kakao
- pół szklanki mleka kokosowego
Lody truskawkowe:
- 2 większe dojrzałe banany
- dwie szklanki truskawek (wiem że już po sezonie, ale może ktoś sobie pomroził 🙂
- ¼ szklanki mleka kokosowego
Lody melonowe:
- melon
- sok z połówki cytryny (bez pestek 🙂 )
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Na początek przygotujmy sobie trzy naczynia, które zmieszczą się nam w zamrażarce. Ja wybrałam litrowe słoiki, ponieważ wygodnie się w nich blenduje zamrożone owoce.
Do jednego słoika wkrawamy obrane banany na lody czekoladowe. Do drugiego również wkrawamy banany i dodajemy truskawki na lody truskawkowe. Do trzeciego słoika wkrawamy obranego melona jako baza do naszego sorbetu melonowego. Wkładamy słoiki do zamrażarki na noc.
Następnego dnia wyciągamy słoiki i dodajemy odpowiednio pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę i od razu podajemy.
Moje dwie uwagi:
– blender musi mieć moc, żeby poradził sobie z zamrożonymi owocami
– wybierajmy mleko kokosowe bez żadnych dodatków, w składzie powinien być tylko ekstrakt z kokosów i woda
Smacznego i na zdrowie!
Jadłem polecam 😀
🙂 bo jak Kamcia coś przygotuje to smakuje 😛
Zakochałam się w tych przepisach ?
Angelika dziękuję <3