Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Jestem tym, co jem

Lody – bez nabiału i bez cukru

Lody – bez nabiału i bez cukru

Upalne wakacje i lody – to zawsze idzie w parze. Na diecie eliminacyjnej bez nabiału (klik) i cukru (klik) też można pozwolić sobie na ten rarytas. Całe szczęście, bo za lodami przepadam! Skusiłam się w tym roku na normalne tradycyjne lody i to był błąd. Po tak długiej przerwie od spożywania cukru i nabiału źle się czułam  przez resztę dnia. Wolę własny wyrób na bazie mrożonych owoców. A główną rolę odgrywa tutaj banan <3 . To mój ulubiony, ukochany owoc z którego można przygotować tyle różnych pyszności. Do produkcji domowych lodów jest idealny, ponieważ nadaje im odpowiedniej konsystencji i słodkości.

 

Przedstawiam Wam przepis na trzy różne smaki lodów.

Składniki:

Lody czekoladowe:

  • 3 większe dojrzałe banany
  • 3 łyżeczki kakao
  • pół szklanki mleka kokosowego

 

Lody truskawkowe:

  • 2 większe dojrzałe banany
  • dwie szklanki truskawek (wiem że już po sezonie, ale może ktoś sobie pomroził 🙂
  • ¼ szklanki mleka kokosowego

 

Lody melonowe:

  • melon
  •  sok z połówki cytryny (bez pestek 🙂 )
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

Na początek przygotujmy sobie trzy naczynia, które zmieszczą się nam w zamrażarce. Ja wybrałam litrowe słoiki, ponieważ wygodnie się w nich blenduje zamrożone owoce.

Do jednego słoika wkrawamy obrane banany na lody czekoladowe. Do drugiego również wkrawamy banany i dodajemy truskawki na lody truskawkowe. Do trzeciego słoika wkrawamy obranego melona jako baza do naszego sorbetu melonowego. Wkładamy słoiki do zamrażarki na noc.

Następnego dnia wyciągamy słoiki i dodajemy odpowiednio pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę i od razu podajemy.

Moje dwie uwagi:

– blender musi mieć moc, żeby poradził sobie z zamrożonymi owocami

– wybierajmy mleko kokosowe bez żadnych dodatków, w składzie powinien być tylko ekstrakt z kokosów i woda

Smacznego i na zdrowie!

 

 

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.