
Faszerowany patison
Nasze przyzwyczajenia i rutyna często stają się naszymi ograniczeniami, także w kuchni. Jesteśmy przyzwyczajeni do jednych i tych samych potraw i sposobów ich przygotowywania, ponieważ tak zostaliśmy nauczeni. I tak kupujemy stały zestaw warzyw i owoców zamiast, popróbować nowych smaków. Czasami warto coś zmienić i wyjść poza znaną nam strefę komfortu i przykładowo zakupić patisona 😉 Nigdy nie jadłam faszerowanego patisona, zatem postanowiłam się z tym zmierzyć. Wyszło naprawdę smacznie.

Patison to odmiana dyni o bardzo urokliwym kształcie.
Kiedy spotykałam te warzywa w warzywniaku zawsze myślałam o nich „ooo jakie one słodkie, ale co ja z tego zrobię?”. Pod wpływem chwili zakupiłam dwa piękne żółte patisonki i szukając inspiracji, najbardziej spodobał mi się pomysł z faszerowaniem. Bazą mojego farszu została kasza jaglana, zielona soczewica oraz warzywa. To opcja na lekki i pożywny obiad.


Przepis na faszerowane patisony:
Składniki:
– 3 – 4 niewielkie patisony
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– ½ szklanki zielonej soczewicy
– 2 pomidory
– kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie, dodałam je za drugim razem i wyszło bardzo smacznie)
– 1 papryka
– 1 niewielka cebulka
– olej kokosowy
– sól, pieprz, kurkuma, tymianek, kumin
Przygotowanie:
Na kilka godzin przed gotowaniem łączymy kaszę jaglaną z soczewicą, płuczemy i zalewamy wodą. Następnie płuczemy je ponownie, zalewamy szklanką świeżej wody, dodajemy soli, pieprzu, kurkumy, kilka ziaren kuminu i łyżeczkę oleju kokosowego. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 30 minut.

W tym czasie myjemy patisony, odkrawamy kapelusik, wydrążamy pestki tak, aby powstała kieszonka na farsz. Patisony oprószamy solą oraz tymiankiem (możemy je również lekko posmarować olejem kokosowym) i wstępnie zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut.

W międzyczasie kończymy nasz farsz. Kroimy pomidory, paprykę i cebulkę w kostkę. Ewentualnie możemy też dodać suszone pomidory również pokrojone w kostkę. Warzywa lekko dusimy na łyżce oleju kokosowego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podduszone warzywa łączymy z wcześniej ugotowaną kaszę z soczewicą. Farsz nakładamy na lekko podpieczone patisonki i pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.



Do tego dania doskonale pasuje domowy ajwar z pieczoną dynią (klik).
Smacznego i na zdrowie!

