
Moja dieta poszerza się o nowe i ciekawe składniki oraz mocno odżywcze produkty. Wszystko po to, aby wzmocnić i zregenerować organizm po ostrym rzucie CU (klik) w jak najbardziej naturalny sposób. Nieaktywne płatki drożdżowe to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, które wzmacniają m.in. nasz system nerwowy. Ich smak urozmaica potrawy, a że bardzo przypomina smak serowy jestem zachwycona mogąc go odczuć moimi kubkami smakowymi zważywszy na to, że nie jem nabiału 😉

Płatki drożdżowe to nie tylko witaminy z grupy B, ale także chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód oraz selen.
Ponadto ich składnikiem są aminokwasy, a także nukleoproteiny i enzymy. Jest to jak najbardziej produkt, który zasługuje na miano naturalnej multiwitaminy. Warto go mieć pod ręką i korzystać każdego dnia dodając do różnych potraw. Wzbogacimy w ten sposób nasz posiłek o wartości odżywcze, ale też podkręcimy jego smak.
Zdrowa Brzózka sypie płatki gdzie się da, ponieważ zależy mi na szybkiej regeneracji ciała, dlatego podam Wam kilka pomysłów na ich zastosowanie:
- 2 łyżki płatków zblendowane z ciastem gryczano-jaglanym na chleb nadają ciekawego lekko kwaskowego smaku (klik przepis na chleb)

- łyżka płatków do sałatki imituje smak sałatki z serem

- płatki sypane na kanapkę z chleba gryczanego z majonezem jaglanym (klik), powodują, że jesz kanapkę z udawanym twarogiem

- pieczony kalafior posypany płatkami drożdżowymi to inny wymiar smakowy


- pizza z ciasta kalafiorowego (klik) również zyskuje na smaku z płatkami drożdżowymi
- naleśniki z ciasta gryczanego (klik) z płatkami i innymi dodatkami warzywnymi pycha, pycha, pycha 😉

To tylko kilka inspiracji. Włączcie swoją wyobraźnię i szalejcie w kuchni i na talerzu z płatkami drożdżowymi, odżywiając swoje ciało zdrowo i naturalnie 🙂
Smacznego i na zdrowie!

