Ciało – Umysł – Dusza

Jestem CUDem – Jesteś DUDem

Domowa apteczka Jestem tym, co jem

Płatki drożdżowe – co to, po co to, do czego to?

Moja dieta poszerza się o nowe i ciekawe składniki oraz mocno odżywcze produkty. Wszystko po to, aby wzmocnić i zregenerować organizm po ostrym rzucie CU (klik) w jak najbardziej naturalny sposób. Nieaktywne płatki drożdżowe to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, które wzmacniają m.in. nasz system nerwowy. Ich smak urozmaica potrawy, a że bardzo przypomina smak serowy jestem zachwycona mogąc go odczuć moimi kubkami smakowymi zważywszy na to, że nie jem nabiału 😉

Płatki drożdżowe to nie tylko witaminy z grupy B, ale także chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód oraz selen.

Ponadto ich składnikiem są aminokwasy, a także nukleoproteiny i enzymy. Jest to jak najbardziej produkt, który zasługuje na miano naturalnej multiwitaminy. Warto go mieć pod ręką i korzystać każdego dnia dodając do różnych potraw. Wzbogacimy w ten sposób nasz posiłek o wartości odżywcze, ale też podkręcimy jego smak.

Zdrowa Brzózka sypie płatki gdzie się da, ponieważ zależy mi na szybkiej regeneracji ciała, dlatego podam Wam kilka pomysłów na ich zastosowanie:

  • 2 łyżki płatków zblendowane z ciastem gryczano-jaglanym na chleb nadają ciekawego lekko kwaskowego smaku (klik przepis na chleb)
  • łyżka płatków do sałatki imituje smak sałatki z serem
  • płatki sypane na kanapkę z chleba gryczanego z majonezem jaglanym (klik), powodują, że jesz kanapkę z udawanym twarogiem
  •  pieczony kalafior posypany płatkami drożdżowymi to inny wymiar smakowy

To tylko kilka inspiracji. Włączcie swoją wyobraźnię i szalejcie w kuchni i na talerzu z płatkami drożdżowymi, odżywiając swoje ciało zdrowo i naturalnie 🙂

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.