Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem

Dynia z kaszą jaglaną na słodko

Jedną z moich świątecznych potraw była zupełna nowość, czyli połączenie dyni z kaszą jaglaną, pomarańczą, świątecznymi rozgrzewającymi przyprawami i bakaliami. W tym zestawieniu pasowały jak ulał pieczone kasztany jadalne! Taka zdrowa słodka przekąska to genialny zamiennik wypchanego cukrem i margaryną ciasta. Smak potrawy doskonale wpasował się w świąteczną atmosferę, ale myślę, że będzie to częste danie w menu Zdrowej Brzózki, nie tylko w święta 🙂 .

Warto przypomnieć, że dynia ma do zaoferowania na prawdę dużo niezbędnych nam witamin i minerałów, szczególnie naturalnej witaminy A w postaci beta-karotenu. Nawet marchew w tym przypadku nie konkuruje z dynią 🙂 . Z odżywczego miąższu dyni robi się nawet maseczki na twarz w celu nawilżenia i ukojenia skóry. Połączenie dyni z kaszą jaglaną jest znane ze swoich właściwości regenerujących śluzówkę naszego układu trawiennego oraz regulujących pracę jelita grubego.

Myślę, że jeszcze znajdziecie jakieś dynie w sklepach czy targach warzywnych, dlatego bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu póki są. Następna szansa będzie dopiero na przyszłą jesień. Ja na szczęście w odpowiednim czasie poczyniłam niezłe zapasy 🙂 .

Jeśli chcesz razem ze Zdrową Brzózką świadomie zadbać o swoje zdrowie, wpisz się do newslettera 🙂

[mc4wp_form id=”1736″]

Przepis na kaszę jaglaną z dynią:

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 – 2 soczyste pomarańcze
  • 1 szklanka puree z dyni (przepis klik)
  • 200 ml mleka kokosowego bez dodatków
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • suszone owoce (rodzynki, daktyle, śliwki lub morele)
  • 10 pieczonych kasztanów (przepis klik) lub orzechów włoskich
  • zmielone przyprawy: kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, imbir, cynamon, goździki

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie znowu ją płuczemy, zalewamy mieszaniną wody z mlekiem kokosowym, dodajemy suszone owoce i mieszankę przypraw. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż cały płyn się wchłonie, uważając, aby kasza się nie przypaliła.

Jeśli kasza nadal będzie twardawa, wyłączamy gaz i pozostawiamy garnek przykryty na jakieś 15 minut.

W osobnym naczyniu blendujemy obraną pomarańczę z puree z dyni i miodem. Kiedy kasza wystygnie łączymy ją z musem pomarańczowo- dyniowym i dodajemy pokruszone pieczone kasztany lub orzechy włoskie.

Połączenie dyni z kaszą jaglaną, bakaliami i kasztanami daje nam bardzo pożywne danie, które możemy traktować jako deser, ale też, przygotowane wcześniej, sprawdzi się na szybkie śniadanie, czy lunch w pracy. 

Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.