
Runo leśne, leśny mech, czy ciasto ze szpinakiem
Różnie mówią na to zjawiskowe ciacho. Wyglądem faktycznie przypomina mech w lesie z jagodami. To idealne ciasto jeśli chcemy zrobić efekt WOW 😉 Zdrowa Brzózka oczywiście przerobiła przepis pod swoją zdrową dietę bez glutenu, bez cukru rafinowanego i bez mleka. Test smakowy i wizualny został zaliczony, zatem z wielką chęcią dzielę się przepisem z moimi czytelnikami!

Długo chodził mi głowie ten przepis. Runo leśne jadłam kiedyś u przyjaciółki jeszcze w czasach gdy gluten, cukier i produkty mleczne były w mojej codziennej diecie. Pamiętam, że efekt wizualny wtedy wywarł na mnie mocne wrażenie. Zielone ciasto na słodko! A że szykowałam większe babskie posiedzenie to była mobilizacja, żeby dostosować tradycyjny przepis do mojej diety i mile zaskoczyć moje kochane dziewczyny 🙂

W smaku ciasto wyszło lekko słodkie, dlatego pozwoliłam sobie je polać z wierzchu miksturą syropu klonowego z sokiem z cytryny i to był strzał w dziesiątkę.

Do masy wykorzystałam połączenie kaszy jaglanej gotowanej na mleku kokosowym, podobnie jak w zdrowym torcie urodzinowym (klik). Pamiętajmy, żeby kaszę jaglaną wcześniej namoczyć 😉


Przepis na zdrowe runo leśne bezglutenowe:
Składniki ciasta:
- 6 jaj
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 3 banany
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 250 g świeżego szpinaku lub 400 g mrożonego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 9 łyżek mąki kokosowej
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli


Przygotowanie ciasta:
Jeśli używamy świeżego szpinaku, należy go opłukać i dobrze odsączyć. Mrożony szpinak musimy rozmrozić i również odsączyć z wody. Odsączony szpinak dokładnie blendujemy z bananami i rozpuszczonym olejem kokosowym.
Następnie w osobnej misce ubijamy jajka z cukrem kokosowym, dodajemy zblendowane banany ze szpinakiem i dokładnie mieszamy. Dodajemy kolejno pozostałe składniki: ekstrakt waniliowy, sodę, ocet, sól i wiórki kokosowe. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę kokosową dokładnie mieszając.

Ciasto wylewamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut – do suchego patyczka.
Kiedy ciasto wystygnie, odkrawamy 1/3 ciasta, którą następnie kroimy bardzo drobno. W oryginalnym przepisie część biszkoptu kruszy się na wierzch masy, ale tego ciasta nie jesteśmy w stanie kruszyć 😉

Składniki na masę:
- 500 ml mleka kokosowego (polecam Real Thai lub inne, które w składzie ma tylko ekstrakt z kokosa i wodę)
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju kokosowego lub musu/ pasty kokosowej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- sok z całej sporej i soczystej cytryny
- tarta skórka z całej cytryny
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo potrzebujemy:
- garść owoców goji do posypania ciasta z wierzchu
- ewentualnie, jeśli ciasto będzie mało słodkie można przygotować wspomnianą miksturę z 2 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu z 1 łyżką soku z cytryny, aby polać nią ciasto z wierzchu


Przygotowanie masy:
Dzień wcześniej zalewamy kaszę jaglaną wodą, aby się wymoczyła przynajmniej przez 12 godzin. Po tym czasie kaszę dobrze płuczemy, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Jeśli kasza wchłonie cały płyn, a będzie nadal twarda, dolewamy odrobinę wrzącej wody, mieszamy, przykrywamy i nadal gotujemy na małym ogniu. Kasza musi być dobrze miękka. Pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy lub mus i mieszamy.
Kiedy kasza jaglana przestygnie blendujemy ją na gładką masę dodając pozostałe składniki. Powstanie masa, którą nakładamy na pozostałą część szpinakowego ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wierzch masy posypujemy drobno pokrojonym wcześniej ciastem, a na koniec posypujemy owocami goji. Ciasto chowamy do lodówki w formie i najlepiej przykryjmy je z góry drewnianą deską, żeby owoce goji wchłonęły wilgoć z ciasta.
Smacznego i na zdrowie!


