
Zupa pomidorowa to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Często gotowana na pozostałym niedzielnym rosole. Najczęściej z makaronem, czasem z ryżem. Teraz kiedy moja dieta zmieniła się, poszukuję nowych smaków korzystając z tradycyjnych potraw. Wystarczy użyć domowego przecieru pomidorowego i dorzucić kilka suszonych pomidorów, aby nadać zwykłej pomidorowej nieco innego, głębszego smaku 😀


W mojej domowej spiżarni (klik) już od kilku lat obowiązkowo przechowuję własnej roboty „ketchup” (przepis klik). Jego smak jest bardzo wyrazisty, a zastosowań naprawdę wiele. Możemy go używać jako tradycyjny ketchup lub wykorzystać go do przygotowania sosów, czy zup. Na Zdrowej Brzózce znajdziecie już trzy przepisy w których domowy ketchup jest niezastąpiony:
– pizza na gryczanym spodzie (klik)
– potrawka warzywno-mięsna (klik)

A teraz podaję Wam kochani przepis na prostą i jakże intensywną w smaku zupę pomidorową z suszonymi pomidorami 🙂
Przepis na zupę pomidorową z suszonymi pomidorami:
Składniki:
– 300 ml domowego ketchupu (przepis klik)
– 1 litr rosołu (przepis klik)
– 1 litr wody
– 3 szt. małych marchewek
– 1 szt. pietruszki – korzeń
– kilka suszonych pomidorów
– majeranek
– świeży lub suszony czosnek
– sól, pieprz
– łyżka mleka kokosowego na talerz zupy


Przygotowanie:
Zagotowujemy rosół z wodą. Możemy oczywiście użyć dwóch litrów rosołu nie rozcieńczając go. Mój rosół jest bardzo esencjonalny dlatego do zup łącze go z wodą 1:1. Do gotującego się rosołu dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Gotujemy 15-20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy oraz domowy ketchup. Doprowadzamy zupę ponownie do wrzenia.
Podajemy zupę z ryżem, łyżką mleka kokosowego i dużą ilością zieleniny 😉
Smacznego i na zdrowie!

