Kamila Bachula

Holistyczne podejście do zdrowia – Ajurweda – Joga śmiechu

Jestem tym, co jem

Kurczak orientalny w mleku kokosowym

Są takie spotkania z przyjaciółmi, które wnoszą w nasze życie wiele cennych przemyśleń i inspiracji. Także inspiracji kulinarnych! Danie, które przygotował nam Krzyś musiało trafić do kolekcji ulubionych przepisów Zdrowej Brzózki. Kurczak orientalny w mleku kokosowym. Nuty kokosu w połączeniu z ostrością imbiru, kwasowością pomidorów i słodkością ananasa… Niebo w gębie 🙂

Lubię gotować. Ale lubię też kiedy ktoś dla mnie coś ugotuje i kiedy jestem spokojna, że danie jest dla mnie bezpieczne. Najbliżsi przyjaciele rozpieszczają mnie, bo znają już moją dietę i tak komponują posiłki, żeby wszyscy byli zadowoleni, łącznie ze mną 🙂 Czasem korzystają też z moich przepisów, a czasem zaskoczą mnie czymś nowym i tak pysznym jak ten kurczak orientalny w mleku kokosowym 🙂

Dziękuję Wam kochani 😀

Przepis leciutko zmodyfikowałam, ponieważ lubię wyraźne smaki, dlatego mocniej przyprawiłam mojego kurczaka.

Przepis na kurczaka w mleku kokosowym w orientalnym klimacie:

Składniki:

– podwójna pierś kurczaka

– 2 czerwone papryki

– 1 mała cukinia

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 1 puszka pomidorów w słonej zalewie lub 3-4 świeże pomidory

– 1 mała puszka ananasa w naturalnym soku bez cukru

– 1 mała puszka bambusa w wodzie

– ½ litra mleka kokosowego

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 3 łyżki wiórek kokosowych

Przyprawy, które mają tutaj bardzo dużo do powiedzenia 😉

– sól, pieprz

– ½ łyżeczki pieprzu cayenne

– 1 łyżeczka kurkumy

– 2 łyżeczki słodkiej papryki, może być wędzona

– 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

– 1 łyżeczka suszonego imbiru

– 1 łyżeczka curry

Przygotowanie:

Filet myjemy i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawami i lekko podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory i ananasa razem z jego naturalnym sokiem. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy startą cukinię i wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos.

Kurczaka podajemy z makaronem ryżowym, albo ryżem basmati lub jaśminowym, ugotowanym z odrobiną soli i oleju kokosowego.

Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Bachula - szczęśliwa żona i mama, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat holistycznego podejścia do zdrowia, które mówi, że człowiek składa się nie tylko z ciała, ale i umysłu i duszy. Narzędziami stosowanymi przez Kamilę, które skutecznie jednoczą ciało, umysł i duszę, są Ajurwedą (starożytna medycyna indyjska) oraz joga i śmiechoterapia.