Są takie spotkania z przyjaciółmi, które wnoszą w nasze życie wiele cennych przemyśleń i inspiracji. Także inspiracji kulinarnych! Danie, które przygotował nam Krzyś musiało trafić do kolekcji ulubionych przepisów Zdrowej Brzózki. Kurczak orientalny w mleku kokosowym. Nuty kokosu w połączeniu z ostrością imbiru, kwasowością pomidorów i słodkością ananasa… Niebo w gębie 🙂
Lubię gotować. Ale lubię też kiedy ktoś dla mnie coś ugotuje i kiedy jestem spokojna, że danie jest dla mnie bezpieczne. Najbliżsi przyjaciele rozpieszczają mnie, bo znają już moją dietę i tak komponują posiłki, żeby wszyscy byli zadowoleni, łącznie ze mną 🙂 Czasem korzystają też z moich przepisów, a czasem zaskoczą mnie czymś nowym i tak pysznym jak ten kurczak orientalny w mleku kokosowym 🙂
Dziękuję Wam kochani 😀
Przepis leciutko zmodyfikowałam, ponieważ lubię wyraźne smaki, dlatego mocniej przyprawiłam mojego kurczaka.
Przepis na kurczaka w mleku kokosowym w orientalnym klimacie:
Składniki:
– podwójna pierś kurczaka
– 2 czerwone papryki
– 1 mała cukinia
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów w słonej zalewie lub 3-4 świeże pomidory
– 1 mała puszka ananasa w naturalnym soku bez cukru
– 1 mała puszka bambusa w wodzie
– ½ litra mleka kokosowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 3 łyżki wiórek kokosowych
Przyprawy, które mają tutaj bardzo dużo do powiedzenia 😉
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 łyżeczki słodkiej papryki, może być wędzona
– 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
– 1 łyżeczka suszonego imbiru
– 1 łyżeczka curry
Przygotowanie:
Filet myjemy i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawami i lekko podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory i ananasa razem z jego naturalnym sokiem. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy startą cukinię i wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos.
Kurczaka podajemy z makaronem ryżowym, albo ryżem basmati lub jaśminowym, ugotowanym z odrobiną soli i oleju kokosowego.
Smacznego i na zdrowie!