Jestem tym, co jem

Ciastka owsiane słodzone bananem

Ciastka owsiane słodzone bananami

Jakieś 10 lat temu miałam fazę na pieczenie ciastek z płatków owsianych. Koleżanka z pracy przyniosła bardzo prosty przepis i piekłyśmy te ciastka na zmianę przez długi czas. Ten przepis jednak bazował na jogurcie mlecznym i niewielkiej ilości cukru. Czym zastąpić te składniki? Bananami!

Banany to tak wdzięczne owoce, że nie może ich zabraknąć w mojej kuchni. Wystarczy dodać jednego banana do jakiegokolwiek musu, czy shake’a aby zdrowo osłodził nam smak. Bardzo często dodaję je do różnych ciast (klik) i deserów (klik). Tym razem wykorzystałam je w ciasteczkach owsianych, które są tak pyszne i jednocześnie pożywne, że z powodzeniem możemy je traktować jako drugie śniadanie. A jeśli dodamy do nich orzechów i różnych nasion, otrzymamy przekąskę wysokobłonnikową, która doskonale oczyści nasze jelita. Dodatki możemy dobierać do woli, ponieważ to ciasto przyjmie wszystko. Bardzo fajnie smakują z tartym jabłkiem lub z siekaną gorzką czekoladą.

Przepis na ciastka owsiane słodzone bananami

Składniki:

-3 dojrzałe banany

– 2 jajka

– ½ szklanki mleka roślinnego (owsiane, ryżowe, migdałowe lub kokosowe) lub wody

– 1/3 kostki masła lub 3 czubate łyżki oleju kokosowego

– 2 szklanki płatków owsianych górskich

– ½ szklanki słonecznika

– ½ szklanki wiórków kokosowych

– ½ szklanki rodzynek lub żurawiny

– 1 czubata łyżeczka cynamonu

– inne dodatki: tarte jabłko bez skórki, posiekana gorzka czekolada, posiekane orzechy, sezam, płatki migdałowe, nasiona lnu, nasiona chia

Przygotowanie:

Banany blendujemy z jajkami, mlekiem roślinnym lub wodą, cynamonem i rozpuszczonym masłem lub olejem kokosowym. Do powstałej masy dodajemy płatki, wiórki, słonecznik, rodzynki i ewentualnie inne dodatki według uznania. Całość dokładnie mieszamy łyżką i pozostawiamy na 15 minut, aby płatki owsiane lekko napęczniały. Jeśli po tym czasie masa będzie zbyt rzadka, dodajemy jeszcze płatków owsianych lub innych sypkich składników.

Jeśli masa wyjdzie na tyle plastyczna, że damy radę lepić z niej kuleczki, to właśnie w ten sposób nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jeśli masa mocno klei się do rąk, nakładamy ją łyżką i formujemy okrągłe ciasteczka na blasze.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 – 30 minut, w zależności od tego czy chcemy je lekko czy mocno zarumienić. Jeśli chcemy je mocniej podsuszyć, włączamy pod koniec pieczenia termoobieg.

Smacznego i na zdrowie!

Kuknij co dobrego jeszcze na Zdrowej Brzózce 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kamila Bachula - szczęśliwa mężatka, z wykształcenia jest nauczycielem języka angielskiego, ale z zamiłowania tworzy bloga Zdrowa Brzózka, który powstał z potrzeby serca. W 2009 roku weszła do niestety rosnącego w liczbę grona CUdaków za sprawą zdiagnozowanego schorzenia Colitis Ulcerosa (WZJG). Świadomie szukając przyczyny tej choroby autoimmunologicznej odkrywa świat zdrowego żywienia i zrównoważonego stylu życia, czego rezultatem jest blog Zdrowa Brzózka. Kamila kocha jogę i podróże motocyklowe, uwielbia gotować dla siebie i bliskich, ale także lubi wiedzieć co je.